Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Vijeće ministara BiH i danas raspravlja o ulasku stranaca u BiH

Iako ih na prvobitno predloženom dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nije bilo, naknadno su na razmatranje ministrima ponuđene dvije odluke koje se tiču ulaska stranaca u BiH.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Na prethodnoj sjednici Vijeća ministara te odluke nisu dobile potrebnu podršku u drugom krugu glasanja, a jedna od njih odnosi se na odobravanje ulaska turista iz Saudijske Arabije, Irske i Ujedinjenog Kraljevstva bez viza i radi se o odluci koja bi važila do 15. oktobra.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ranije je pojasnilo da bi turistima iz tih zemalja bilo omogućeno da mjesec dana bez vize mogu biti u BiH, s tim da moraju imati dokaz o smještaju.

Druga odluka odnosi se na odobravanju ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini pod posebnim uvjetima i precizira da strancima više ne bi trebao isključivo negativan nalaz PCR testa na koronavirus nego bi u BiH mogli ući i uz negativan antigenski test, potvrdu o vakcinisanju ili potvrdu o preboljenom Covidu-19.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Na dnevni red naknadno je uvrštena i Odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupku javnih nabavki o kojoj također nije bilo saglasnosti, a predlaže je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih donosa BiH.

Ona predviđa da se za još jednu godinu produžiti preferencijalni tretman domaćih kompanija u javnim nabavkama koja je prošle godine donijeta s namjerom da se pomogne domaća ekonomija u teškom periodu pandemije.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas