blank

Autoindustrija u BiH zapošljava 11.000 ljudi

Pročitajte

TEKST KOJI MORATE PROČITATI: Ovako se LOŠ muškarac igra sa vama, a da toga niste ni svjesne

Tanka je linija između partnera koji se prema vama ponaša zaštitnički i onog koji je dominantan i...

NAPRAVITE DOMAĆI SLADOLED VRHUNSKOG UKUSA: Jedite ga koliko god želite, a nećete se ugojiti ni gram

Za tačno sat vremena spreman je za jelo Nema osobe koja tokom ljeta ne...

Pojačan inspekcijski nadzor u ZDK

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona donio je dana 07.08.2020. godine Naredbu broj:...

Automobilska industrija u Bosni i Hercegovini upošljava oko jedanaest hiljada radnika te je kao i svi ostali sektori trenutno pod jakim udarom svjetske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.


S obzirom na primijenjene mjere zaštite tokom pandemije, zatvaranja granica, smanjenje kretanja ljudi, te zabrane rada pojedinih djelatnosti, kao posljedica došlo je do smanjene potrošnje, odnosno kupovine, a samim tim i proizvodnje, što je uzrokovalo postepeno smanjenje proizvodnje komponenti, odnosno postepeno i na kraju potpuno prekidanje lanca dobavljača komponenti za automobilsku industriju.

Nakon sticanja uslova za ponovno pokretanje proizvodnje u fabrikama širom Evrope, popriličan broj fabrika uz pomoć vlada i različitih fondova je manje-više pokrenuo proizvodnju, ali uz poštivanje predloženih mjera zaštite i u obimu od 40 do 60 posto optimalnih kapaciteta.

Kao podstrek i set mjera, odnosno rješenja za pokretanje ekonomije i očuvanje pozicije bosanskohercegovačkih kompanija u globalnim lancima dobavljača automobilske industrije, ukazat ćemo još jednom na ostvarene rezultate i provedene aktivnosti Privredne komore FBiH u okviru projekta Razvoj automobilske industrije FBiH, jer čak i u doba koronavirusa postoji iskazan interes učesnika projekata za nastavkom aktivnosti, rekao je predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić.

Od 2017. do danas registrirano je 10 novih kompanija u BiH koje direktno ili indirektno rade za automobilsku industriju

Razlog ovom izdvajanju su prije svega ostvareni rezultati koji su premašili sve postavljene ciljeve u proteklom periodu, kao rezultat niza provedenih aktivnosti u okviru navedenog projekta, gdje bi bilo više nego pogubno dozvoliti propadanje automobilske industrije BiH usljed pokidanih globalnih lanaca dobavljača autoindustrije.

Danas, automobilska industrija BiH upošljava više od 11.000 radnika i učestvuje u izvozu sa više od 900 miliona KM. Bitno je istaći da kompanije posjeduju ISO TS 16949 i IATF 2018 certifikate, te da mogu parirati najboljim svjetskim proizvođačima, čemu u prilog govori činjenica da bosanskohercegovačke kompanije rade za Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW, Jaguar, Land Rover, PSA grupaciju i mnoge druge dobavljače u automobilskoj industriji, kazao je Jašarspahić.


Dodao je da kada govorimo o automobilskoj industriji u BiH, između ostalog, podrazumijevamo proizvodnju dijelova za Premium PORSCHE vozila, dijelova i kabine za radne mašine svjetskih premium proizvođača LIEBHERR i CATERPILLAR, dizajn enterijera aktuelnog BMW 5 Series i prototipiranje, aluminijskih felgi svjetske poznate tjunerske kuće, priključnih vozila, dijelova prve ugradnje MANN FILTERA, najfinijih dijelova enterijera DAIMLER vozila, pumpi za teretne i radne mašine, dijelova za električne motore proizvođača za Mitsubishi Motors – proizvođač broj 2 u svijetu, kućišta ležajeva svjetskog proizvođača broj 1 u svijetu, proizvodnju razvoda zraka i ulja pod haubom BMW Series 5 i 7, najfinijih tjunerskih komponenti izduvnog sistema i proizvodnju mnogih drugih sličnih proizvoda.


Inače, Grupacija automobilske industrije FBiH okupila je 2016. predstavnike privrednih subjekata koji se u osnovnoj ili dodatnoj djelatnosti bave proizvodnjom automobilskih komponenti, kao strukovnu asocijaciju u okviru Udruženja metalne i elektroindustrije pri PKFBiH.

Uvažavajući činjenicu da u svim razvijenim zemljama u svijetu, a posebno u zemljama EU, automobilska industrija predstavlja najbrže rastuću i najzastupljeniju industriju, PKFBiH je na osnovu ukazane potrebe Grupacije automobilske industrije pokrenuo projekat Razvoj automobilske industrije u FBiH, kao svojevrstan integrator kompanija koje se bave izradom, razvojem i isporukom dijelova u automobilskoj industriji, rečeno je iz Komore.

Očekivanja su bila da će se efekti projekata i niza realiziranih aktivnosti kroz Grupaciju automobilske industrije vidjeti tek nakon 2018, gdje je procijenjeno da će se broj radnika u automobilskoj industriji povećati za oko 5 posto (cca 500 radnika), proizvodnja za 4, te izvoz za 4 posto.

Međutim, prema pokazateljima po završetku projekata za period 2018 – 2020, povećanje broja novouposlenih u ovom sektoru je veće od 790 radnika, dok je zabilježeno povećanje proizvodnje i izvoza veće od 10 posto u odnosu na raniji period.
Iz PKFBiH su istakli i da je od 2017. do danas registrirano 10 novih kompanija u BiH koje direktno ili indirektno rade za automobilsku industriju.


Nadalje, implementacijom niza aktivnosti u okviru projekta, bosanskohercegovačka automobilska industrija je postala prepoznatljiva, gdje su svi proizvođači automobila u EU dobili informacije o kompanijama iz FBiH koje rade dijelove za automobilsku industriju.

PIŠE: ALEMA PENDEK/OSLOBOĐENJE

blank

Najnovije

TEKST KOJI MORATE PROČITATI: Ovako se LOŠ muškarac igra sa vama, a da toga niste ni svjesne

Tanka je linija između partnera koji se prema vama ponaša zaštitnički i onog koji je dominantan i...

NAPRAVITE DOMAĆI SLADOLED VRHUNSKOG UKUSA: Jedite ga koliko god želite, a nećete se ugojiti ni gram

Za tačno sat vremena spreman je za jelo Nema osobe koja tokom ljeta ne poželi da se osvježi ukusnim...

Pojačan inspekcijski nadzor u ZDK

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona donio je dana 07.08.2020. godine Naredbu broj: 11-33-1335-109/20, koja se primjenjuje od...

20 slučajeva kad se priroda zaigrala i životinjama poklonila unikatan izgled

Svijet je pun čuda i zanimljivih prirodnih pojava Čak i vaši kućni ljubimi znaju biti dokaz da se...

12 korisnih stvari koje mogu zaštititi vaš dom od provalnika kada niste kod kuće

Hiljade i hiljade provalnika svake godine uspješno obave svoj posao Često im to omoguće vlasnici kuća i stanova...

ŽIVOT U BOSNI

Početak programa poduzetničke obuke u BeeZone biznis inkubatoru

Kickoff sastankom sa 47 mladih ljudi koji su prijavili svoje poslovne ideje na javni poziv u okviru projekta „TREIN - Mreža poduzetništva...

(VIDEO) Nova prijateljstva i prve simpatije/ Djeca i omladina...

Zabavni park „Kenan“ svake godine obiđe mnoga mjesta na biljanskom kraju. Osim što okuplja omladinu i djecu, nudi školarcima...
blank