Naslovnica Vijesti Svijet Bangladeš – Eksplozija bombe u džamiji

Bangladeš – Eksplozija bombe u džamiji

PODIJELI

Navodni bombaš samoubica je poginuo danas u eksploziji bombe u džamiji muslimanske manjine ahmadija u Bagmari, na sjeverozapadu Bangladeša, tri druge osobe su povrijeđene, saopćila je policija.

oglasi

Bomba je eksplodirala u trenutku kada je mala džamija u Bagmari, oko 250 kilometara od Dacce, bila puna vjernika okupljenih na podnevoj molitvi koja se održava petkom.

“Jedna osoba je poginula na mjestu, a tri su povrijeđene. Izgledalo je da je (osoba koja je poginula) imala bombu i da se radilo o samoubistvu”, rekao je glasnogovornik policije. Glasnogovornik ove sasvim male muslimanske manjine Ahmad Tabshir Choudhury je rekao da su dvije nepoznate osobe došle u džamiju u kojoj je bilo prisutno stotinjak osoba. “Bomba je eksplodirala u toku molitve. Jedna od dvije nepoznate osobe je poginula. Izgledalo je da se radilo o bombašu samoubici”, rekao je on.

Trenutno nijedna organizacija nije preuzela odgovornost za ovaj napad.

Bangladeš je suočen s nasiljem već nekoliko mjeseci, posebno nakon ubistva mačetom četiri blogera i jednog izdavača, ali također i nekoliko sufijskih lidera, dva stranca, japanskog farmera, italijanskog humanitarnog radnika i dva policajca. Policija ih je pripisala Jamayetul Mujahideen Bangladeshu (JMB), zabranjenoj frakciji, dok premijer Sheikh Hasina optužuje najveću opozicijsku stranku i njenog islamističkog saveznika da su izazvali anarhiju u zemlji, optužbe koje oni odbacuju.

U posljednje vrijeme, JMB i organizacija Islamska država (IS) su preuzeli odgovornost za bombaške napade na šiitska sveta mjesta na sjeveru Bangladeša.

 

(FENA) M.B.