REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj petoj redovnoj sjednici Platformu za nastup delegacije Bosne i Hercegovine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija za ciklus zasjedanja 2019/2020, uključujući generalnu debatu Generalne skupštine UN-a, koja se održava od 24. do 30. septembra 2019. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjedništvo BiH je upoznato sa usaglašenim nacrtom rezolucije o obilježavanju 75. godišnjice Ujedinjenih nacija te i ovom prilikom potvrđuje svoju posvećenost ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija i svoje opredjeljenje za promovisanje i jačanje multilateralizma, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Predsjedništvo BiH je takođe prihvatilo poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pridruživanje članova Predsjedništva BiH klubu lidera Circle of Leadership, koji će biti nosilac aktivnosti u sprečavanju seksualne eksploatacije i zlostavljanja.

Usvojen je i izvјеštaj o izvršenju budžeta instituciја BiH i međunarodnih оbavеzа Bоsnе i Hеrcеgоvinе zа 2018. gоdinu i on će biti dostavljen u Parlamentarnu skupštinu BiH na usvajanje.

Predsjedništvo BiH je usvojilo zaključak u kojem traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 30 dana osigura tri miliona KM za dovršenje graničnog prijelaza Bratunac-Ljubovija.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo BiH je prihvatilo Sporazum o finansiranju i projektu između Bosne i Hercegovine (koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora) i Republike Srpske (koju predstavlja Ministarstvo finansija) i grada Gradiška (Agencija za izvršenje projekta), koji predstavlja gradonačelnik i KfW-a, Frankfurt na Majni, u iznosu od 3,8 miliona eura – Prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo amandman broj 2 na Ugovor o finansiranju između Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Evropske investicione banke, zaključen 13. oktobra 2011. godine u Luxembourgu i 27. oktobra 2011. godine u Sarajevu, i naknadno izmijenjen amandmanom broj 1 na Ugovor o finansiranju/Hitna pomoć u slučaju poplava i prevencija A-Fi 31.529.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Protokol o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore u traženju nestalih osoba.

Takođe je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Dodatnog protokola 7 o rješavanju sporova Sporazumu o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006).

Predsjedništvo BiH odobrilo je i zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

federalna.ba

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o