Naslovnica Vijesti BiH Bugojanci krenuli pješice na “Marš mira” u Potočare

Bugojanci krenuli pješice na “Marš mira” u Potočare

PODIJELI

U “Maršu mira” od Nezuka do Potočara učestvovat će i šestorica Bugojanaca koji su danas pješice krenuli u Srebrenicu.

oglasi

Oni će 11. jula prisustvovati obilježavanju godišnjice genocida u toj općini, i zajedničkom ukopu identificiranih žrtava, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica.

Na put su krenuli Edhem Čehaja, Senad Mešan, Zahid Čehaja, Nermin Jusufspahić, Elvedin Šabić i Irhad Muratspahić, koji je sa 15 godina najmlađi učesnik pohoda.

– Sretan sam što će mi se ostvariti želja da proučim Fatihu i odam počast nedužnim stanovnicima Srebrenice i drugih mjesta, koji su stradali 1995. Pored mene su iskusni ljudi, i vjerujem da neće biti nikakvih problema – kazao je Irhad.

Nermin Jusufspahić već trideset godina živi u Rijeci (Hrvatska), a u Bugojno je došao s namjerom da i ove godine bude u grupi koja će pješačiti do Srebrenice.

– Znamo šta su nedužni ljudi propatili u toku rata, kao i naši borci koji su dali živote za slobodu Bosne i Hercegovine. Nama sigurno neće biti teško kao njima, unatoč putu dugom oko 350 kilometara koji trebamo proći – naglasio je.

Vođa ekspedicije Edhem Čehaja do sada je devet puta bio učesnik pohoda, a već četiri godine pješači iz Bugojna.

– U Zenici će nam se pridružiti četvorica prijatelja iz tog grada i Bužima – kazao je.

Pred polazak, bugojanski učesnici “Marša mira” u Centralnom šehidskom spomen-obilježju položili su cvijeće i proučili Fatihu pred duše svih bh. šehida.

Uz porodicu i prijatelje, ispratili su ih predsjednica Organizacije porodica šehida-poginulih boraca Đemka Dželilović i načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić.