blank

Evo šta kaže naučnik Ivan Đikić ako se ne nađe cjepivo

Pročitajte

Javni oglas za izbor člana Upravnog odbora JU “Apoteka/Ljekarna” Travnik

Ponovni javni oglas za izbor i imenovanje člana Upravnog odbora JU "Apoteka/Ljekarna" Travnik objavljen je na stranici...

SBK / Borci mlađi od 57 godina uskoro će dobiti egzistencijalnu naknadu

Prijedlog zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi razmatran je ovog utorka na vanrednoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona.

Sneijder bi se vratio fudbalu, ali postoji problem

Wesley Sneijder namjerava da poput Arjena Robbena prekine fudbalsku mirovinu i vrati se na teren.

Naučnik Ivan Đikić ističe kako su poznavanjem informacija o virusima sve bolji u stvaranju novih lijekova

Direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu Ivan Đikić izvijestio je u utorak da je tim znanstvenika uspio pratiti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije s koronavirusom te su otkrili spojeve koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa.

“To je veliki uspjeh našeg znanstvenog Instituta, posebno kolege Muencha, ali i kulture suradnje virologa i biokemičara. Kad smo shvatili što virus radi ljudskim stanicama, došli smo do dvije terapijske mogućnosti koje su trenutačno u kliničkim postupcima. To pokazuje bogatstvo znanosti, od bazične do kliničke”, rekao je Đikić za Dnevnik N1.

Znanstvenik ističe kako su poznavanjem informacija o virusima sve bolji u stvaranju novih lijekova, objasnivši kako ni za virus HIV-a i hepatitisa C nema cjepiva, ali postoje uspješni lijekovi.

“To je i cilj kod koronavirusa. Ako ne dobijemo cjepivo na vrijeme, da ćemo preko istraživanja dovesti do stvaranje kombinatornih lijekova koji ciljano djeluju na ovaj virus… Za HIV nam je trebalo 20 godina da pobijedimo bolest… Važno je da nađemo pravilan lijek za koronavirus”, kazao je, objasnivši da brzina nije toliko važna kao pronalazak lijeka, osobito u slučaju ako se pojavi koronavirus 3 ili 4 za pet ili deset godina.

Diljem svijeta popuštaju se mjere. “Pandemija je još uvijek ozbiljna globalna kriza, ne smijemo se opuštati. Trebamo pokrenuti gospodarstvo, obrazovanje, ali na pametan način… i onda ćemo spriječiti nepredviđeni i nekontrolirani drugi val. Većina znanstvenika predviđa drugi val. Moramo kao svijet biti i dalje oprezni.”

Mjere se popuštaju i u Hrvatskoj, a za Stožer kaže kako je dobro da se više ne pojavljuju svaki dan. “Dobro je da građani imaju osjećaj sigurnosti, da su dobro informirani i znaju kako se ponašati”, rekao je i dodao da je važno unaprijediti sustave testiranja te da se ono radi preko državnih institucija.

Ako dođe do drugog vala, Đikić ističe da se “trebamo bolje pripremiti kao sustav i osigurati bolje testiranje, ne samo genetsko nego i serološko”.

Najslabija karika diljem svijeta bili su političari, kaže. “Koga političari slušaju, i u Hrvatskoj i u drugim zemljama”, pita se Đikić.

“Kada vidite danas na svijetu, od Amerike, preko Europe pa i u Hrvatskoj, najslabija karika diljem svijeta bili su političari. I u Hrvatskoj je došlo do upliva politike u struku. Ako se nastavi situacija, nadajmo se da će se stožer pokušati izdvojiti iz političkih interesa… Političari nikoga ne slušaju, vidite i kako se ponaša političar vodeće zemlje u svijetu”, zaključuje.

Više s weba

Najnovije

Javni oglas za izbor člana Upravnog odbora JU “Apoteka/Ljekarna” Travnik

Ponovni javni oglas za izbor i imenovanje člana Upravnog odbora JU "Apoteka/Ljekarna" Travnik objavljen je na stranici...

SBK / Borci mlađi od 57 godina uskoro će dobiti egzistencijalnu naknadu

Prijedlog zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi razmatran je ovog utorka na vanrednoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona. https://www.youtube.com/watch?v=I8FH7RklasA

Sneijder bi se vratio fudbalu, ali postoji problem

Wesley Sneijder namjerava da poput Arjena Robbena prekine fudbalsku mirovinu i vrati se na teren. Nizozemsku javnost Robben je...

Barca ne odustaje od Lautara, ima novu ponudu za Inter

Barcelona nastavlja pregovore s Interom u želji da do početka nove sezone potpiše Lautara Martineza. Nakon što je uspjela...

Naručio je kafu s mlijekom pa na računu primijetio zanimljiv detalj

Ne, ovaj put nije problem abnormalno visoka cijena ili nekakva greška u pisanju. Zapravo je riječ o običnom...

Možda vas zanima i ovo