Dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača potvrdio je na održanoj pres-konferenciji da je Vlada Federacije BiH dala suglasnost na Pravilnik o naknadi pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije koji je donio Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

– Konkretno, radi se o realizaciji sporazuma Vlade, resornog ministarstva i penzionera, kao i aktivnosti u cilju poboljšanja statusa ove socijalno ugrožene kategorije – kaže Drljača.

Pravilnikom su regulirana pitanja poput tko ostvaruje pravo, koje su procedure, tko izdvaja sredstva, koja je to visina sredstava i rokovi za podnošenje zahtjeva, te tko odlučuje.

– Naime, pravo na ovu naknadu ima blizak srodnik korisnika penzije, koji je umro i koji je isplatio troškove do visine jedne prosječne penzije, isplaćene za prethodni mjesec. Odlučuje središnja jedinica u PIO-u. Na taj zahtjev se može izraziti prigovor, a o tome odlučuje direktor federalnog Zavoda PIO – rekao je Drljača, prenosi Fena.

Davanjem suglasnosti Vlade na navedeni Pravilnik nastavljaju se aktivnosti na davanju podrške penzionera.

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH…

vecernji.ba

Komentari

avatar
  Pridruži se  
Obavijest o