blank

Sve bolja upotreba sistema zaštite djece u vozilu

Pročitajte

Možda niste znali ali psi više vole vlasnike nego hranu

Prema najnovijem istraživanju psi su veoma požrtvovani i žele da pomognu svojim vlasnicima kada su ovi u...

Volkswagen Golf R Plus stiže sa više od 400 KS?

Volkswagen radi na još snažnijem Golfu R koji će nositi oznaku “R Plus” i trebao bi raspolagati...

Karačić: Mogli smo završiti sezonu

Trener Nogometnog kluba Široki Brijeg Toni Karačić smatra kako odluka Nogometnog saveza BiH o prekidnu sezone nije...

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) ustanovio je značajno povećanje procenta korištenja sjedalica za djecu u automobilima tokom vožnje, ali i registrirao da je taj procenat još nezadovoljavajući.

– Naime, Generalna skupština UN odredila je dvanaest globalnih ciljeva koje bi trebalo realizirati u slijedećoj dekadi. Jedan od tih ciljeva jeste i povećanje upotrebe sistema dječije zaštite u vozilima na sto posto do 2030. godine – navodi se.

Istaknuto je to u istraživanju o korištenju autosjedalica i sigurnosnih pojaseva provedenom početkom 2017. godine, neposredno pred kampanju ‘Sigurno vezani u vozilu’ koja se odnosila na povećanje svijesti roditelja o važnosti vezivanja djece u vozilu tokom vožnje.

Uspoređujući podatke iz tog perioda s podacima iz 2019. godine u BIHAMK-u su utvrdili da je ‘sa zabrinjavajućih 28,8 procent upotrebe sigurnosnih autosjedalica porastao na 42 posto’.

– Roditelji još nisu svjesni kolika je opasnost voziti djecu nezaštićenu u vozilu, dok vozači i putnici u vozilu nisu svjesni koliku prijetnju tokom vožnje po sebe i ostale putnike predstavlja nevezani putnik u vozilu – ističe se.

Istraživanjem je ustanovljeno da je ukupan procent upotrebe sigurnosnog pojasa u BiH, kako za vozače tako i za suvozače, oko 47 posto.

Preventivnu kampanju ‘Sigurno vezani u vozilu’ realizirao je BIHAMK u suradnji s JP Ceste FBiH, a provedena je u okviru UN Dekade akcije za cestovnu sigurnost.

Statistika pokazuje da saobraćajne nesreće na bh. cestama godišnje odnose više od 300 ljudskih života, dok oko 11.000 osoba bude lakše ili teže povrijeđeno. Nažalost, dio te statistike su i djeca. U 2018. u BiH je smrtno stradalo petero djece, a oko 150 ih je pretrpjelo teške tjelesne povrede. Značajan broj života (80 posto stradalih) mogao bi biti spašen ako bi se koristile sigurnosne autosjedalice, jedini sistem zaštite djece u vozilima.

(FENA) L.A.


blank
Više s weba

Najnovije

Možda niste znali ali psi više vole vlasnike nego hranu

Prema najnovijem istraživanju psi su veoma požrtvovani i žele da pomognu svojim vlasnicima kada su ovi u...

Volkswagen Golf R Plus stiže sa više od 400 KS?

Volkswagen radi na još snažnijem Golfu R koji će nositi oznaku “R Plus” i trebao bi raspolagati sa više od 400 KS.

Karačić: Mogli smo završiti sezonu

Trener Nogometnog kluba Široki Brijeg Toni Karačić smatra kako odluka Nogometnog saveza BiH o prekidnu sezone nije bila dobra.

Grupa Heaven potpisala eksluzivni ugovor sa Croatia Records i predstavila novu pjesmu (VIDEO)

Grupa Heaven je već dugi niz godina aktivna na BH muzičkoj sceni. Grupu čine: Vedran Tomičić - gitara...

Mobilni i spavanje – Nije najbolja kombinacija

Prema najnovijem istraživanjima gledanje u ekran mobilnog prije spavanja može izazvati depresiju, piše Daily Mail. Prema kineskim istraživačima plavo...

Možda vas zanima i ovo

blank