Naslovnica Vijesti Regija Holandska policija traga za Turčinom nakon napada na tramvaj

Holandska policija traga za Turčinom nakon napada na tramvaj

PODIJELI

Holandska policija traga za 37-godišnjim Turčinom osumnjičenim da je ranio nekoliko ljudi iz vatrenog oružja, od kojih je jedan moguće zadobio i fatalne rane, u napadu na tramvaj u gradu Utrehtu u ponedjeljak, u kako vlasti tvrde, terorističkom napadu.

oglasi

Vlasti su podigle nivo prijetnje od terorizma na najviši nivo u pokrajini Utrecht, školama je naređeno zatvaranje, a policija je pojačala mjere sigurnosti na aerodromima i u ostalim vitalnim objektima, a također i u džamijama, piše Fena.

Holandski premijer Mark Rutte sazvao je krizni sastanak vlade, rekavši da je duboko zabrinut incidentom, koji je uslijedio tri dana nakon što je naoružani napadač ubio 50 osoba u dvije džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu.

– Policija traži od vas da tragate za 37-godišnjim Gokmanom Tanisom, rođenim u Turskoj, u vezi s jutarnjim incidentom – navodi holandska policija u saopćenju.

Policija je objavila njegovu sliku i upozorila građane da mu se ne primiču. U policijskom saopćenju nije bilo dodatnih detalja.

Ranije je čelnik holandske kontraterorističke ageencije Pieter-Jaap Aalbersberg izjavio da su hici ispaljeni na nekoliko lokacija, ne iznoseći detalje. Kontraterorističke jedinice okružile su kuću u Utrechtu, prikazala je holandska televizija, ali niko nije bio uhapšen.

– Mnogo je toga nejasno u ovoj fazi i lokalne vlasti rade na ustanovljavanju svih činjenica. Ono što znamo je da je počinilac napada na slobodi – izjavio je  Aalbersberg na konferenciji za novinare.

Aalbersberg, koji je kazao kako izgleda da to “teroristički napad”, odbio je komentirati broj ranjenih, kao ni njihovo stanje i nije potvrdio da ima ubijenih.

Utrecht, četvrti po veličini holandski grad s oko 340.000 stanovnika, poznat je po svojim živopisnim kanalima i po brojnim studentima. Ubistva iz vatrenog oružja rijetkost su u Utrechtu, kao i u drugim holandskim gradovima.

Policija je saopćila da je tramvajska stanica izvan centra grada opkoljena. Službe za hitne situacije stigle su na mjesto incidenta, prenosi agencija Reuters.