Tuzlanska kantonalna inspekcija rada je u 2018. godini imala oko 3.500 inspekcijskih pregleda prilikom kojih je kontrolirano deset hiljada radnika. Od toga je 8.900 njih imalo regulisan radno-pravni status sukladno zakonu, dok je 1.075 radnika radilo na crno.

– Za sve te zatečene radnike koji nisu imali regulisan radno-pravni status u skladu sa zakonom, izdato je rješenje o zabrani njihovog angažovanja do regulisanja njihovog radno-pravnog statusa, a izdati su i prekršajni nalozi. Tako je ova inspekcija u 2018. godini izdala 433 prekršajna naloga u iznosu od oko 580 hiljada KM – izjavila je glavni kantonalni inspektor rada, zaštite na radu i socijalne zaštite Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Tuzlanskog kantona Ivana Banović Osmanović, prenosi Fena.

Iako nijedna oblast rada nije pošteđena, praksa je pokazala da je najviše radnika na crno evidentirano u uslužnim djelatnostima i građevinarstvu. U posljednje vrijeme neprijavljene radnike pronalaze i u oblasti proizvodnje, a kazne su rigorozne.

– Za poslodavaca, pravno lice od 500 do 2.000 KM za svakog radnika koji je zatečen bez regulisanog radno-pravnog statusa, zatim za poslodavca, fizičko lice ta kazna iznosi od 200 do hiljadu KM za svakog radnika koji je zatečen bez regulisanog radno-pravnog statusa, a čak je propisana i kazna za radnike koji su zatečeni bez regulisanog radno-pravnog statusa – dodala je Banović Osmanović.

Inspekcijski nadzor može služiti i kao preventiva nekim poslodavcima koji nisu upoznati s svim odredbama zakona.

Poslodavci koji otklone nepravilnosti, uglavnom više ne ponavljaju prekršaje. S druge strane, postoje i poslodavci koji se svjesno vraćaju u prekršaje.

Pogledajte video ovdje.