Naslovnica Vijesti Centralna Nefinansiranjem političkih stranaka do većeg broja stipendista u Donjem Vakufu

Nefinansiranjem političkih stranaka do većeg broja stipendista u Donjem Vakufu

PODIJELI

Rang lista studenata koji su aplicirali za općinske stipendije u akademskoj 2018./2019. usvojena je na sjednici Općinskog vijeća Donji Vakuf.

oglasi

Po objavljenom konkursu, stipendije će dobiti jedan student šeste godine studija, devet pete godine, šesnaest četvrte, te po petnaest studenata treće, druge i prve godine studija.

Prijedlog Komisije za dodjelu stipendija bio je da se preostalih devet stipendija dodijeli tako što će tri stipendije pripasti studentima četvrte godine studija, a po dvije studentima treće, druge i prve godine.

Planirani iznos za tu svrhu od 80.000 KM bit će uvećan za sredstva koja su prvobitno bila namijenjena za finansiranje političkih stranaka, a koja su vijećnici odlukom preusmjerili u Fond za stipendiranje studenata.

– Radi se o iznosu od 25.000 KM, što znači da će studentima u našoj općini, umjesto 80.000 KM, prvi put pripasti 105.000 KM. Zvanično je, dakle, ukinuto finansiranje političkih stranaka, a novac određen za stipendiranje studenata – kazao je predsjedavajući OV Donji Vakuf Naser Rujanac.

Dodaje da su usvajanjem spomenute odluke redovnim studentima iz Donjeg Vakufa stvoreni uvjeti za dodjelu 105 stipendija u mjesečnom iznosu od po 100 KM, što je značajno veći broj u odnosu na dosadašnjih osamdeset stipendija.

(FENA) M.L.