Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić potpisao je danas tripartitne ugovore sa predstavnicima organizacije Hilfswerk International i šest korisnika sa područja Kalesije koji će dobiti nove stambene jedinice u toku ove godine.

Riječ je o projektu “Oporavak od poplava i stambeno zbrinjavanje” koji finansira Evropska unija u saradnji sa entitetskim vladama, partnerskim općinama i gradovima te UNDP-om, a koji se implementira zajedno sa organizacijama Arbeiter-Samaritet-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), piše Fena.

– Hvala našim donatorima koji su izdvojili sredstva i koji u prvom krugu prave šest stambenih jedinica, a u narednom periodu bit će još trinaest. Naša općina je dobila 19 stambenih objekata za one porodice koje su pretrpile štetu u poplavama i klizištima 2014. godine – kazao je načelnik Džafić.

Prema riječima menadžera projekta, uime organizacije Hilfswerk International, Murisa Kodžage imali su izvanrednu saradnju sa Općinom Kalesija, a ta je općina izdvojila novac i zemljište za ove porodice.

Istakao je da će u narednih petnaest dana početi radovi na izgradnji stambenih jedinica, a završetak se očekuje za četiri mjeseca u skladu sa vremenskim uslovima.

Krov nad glavom dobit će Fehim Mujanović iz Kikača, Fatima Nišić iz Hrasna Donjeg, Suljo Imamović iz Lipovica, Kadira Salkić iz Horozovine, Jusuf Mujanović iz Kikača i Nezir Barčić iz Petrovica Gornjih, saopćeno je iz Službe za informiranje Općine Kalesija.