REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Knjiga „Muzička kultura – tradicija i naslijeđe u Srednjobosanskom kantonu“, prof. Almira Vrebe iz Bugojna promovirana je sinoć u tom gradu.

Djelo su predstavili recenzenti – prof. Munir Mešanović iz Sarajeva, prof. Olga Krezić iz Viteza i prof. Nedžad Zukanović, a moderatorica je bila novinarka Mevlida Ridžal.

– Posebno mi je drago što je to multinacionalna muzička kultura i što sadrži informacije o svim društvima, dakle od romske populacije, hrvatskih, bošnjačkih…Kroz ovu knjigu, kolega Vrebo je pokazao svu našu različitost, i našu Bosnu i Hercegovinu u pravom smislu – kazala je Olga Krezić.

Za prof. Mešanovića knjiga ima „neprocijenjivu vrijednost, jer tradicija i muzika spajaju ljude i čine život ljepšim“.

-Vrebo je izvrstan pedagog, profesionalac, i borac za tradiciju i kulturu, ne samo u ovom kraju. A muzika je jedan univerzalni jezik, kojim se niko ne svađa. Ona će pomiriti ljude, potaknuti ih na još bolji odnos, ljubav, čuvanje kulture i upućivanje djece – istaknuo je.

Prof. Zukanović  je, između ostalog, naglasio kako se radi o knjizi koja je „dobro došla svakom građaninu, kako se ne bi zaboravila tradicija i kultura SBK-a“.

Autor knjige „Muzička kultura – tradicija i naslijeđe u SBK“ Almir Vrebo kazao je kako su pripreme za njeno objavljivanje trajale punih šest godina.

-Obišao sam sve općine SBK-a, i prikupio podatke o svim kulturno-umjetničkim društvima, izvornim i folklornim sastavima, društvima HKD „Napredak“ i BZK  „Preporod”, samostalnim udruženjima kao što su horovi, zborovi, vokalni ansambli, klape, tamburaški sastavi, limene glazbe, duhački orkestri, osnovnim i srednjim muzičkim školama, ukupno o 111 udruženja i samostalnih sastava – naglasio je.

Također, u knjizi je prikupio oko 2.800 imena ljudi koji su uticali na očuvanje muzičke tradicije i naslijeđa na prostoru SBK-a.

-Kada sam pisao o društvima, bazirao sam se na tri ključne stvari – historijat udruženja, repertoar i bitna gostovanja, koncerti i nagrade. Knjiga ima 332 stranice, a tekst prate ilustracije i slike svih generacija – kazao je.

Ovom prilikom, prigodnim riječima obratio se i načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, a izvedbom dviju kompozicija događaj su upotpunile članice Gradskog hora, čiji je osnivač i voditelj upravo prof. Almir Vrebo.

(FENA) E.F.

 

 

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o