blank

Wigemark: BiH mora odlučiti, put ka EU ili ponovo sve u krug

Pročitajte

ZARAZA U REGIJI/ U Srbiji 345 novozaraženih, 12 osoba preminulo, rekordan broj zaraženih i u Hrvatskoj

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 345 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 7.032 testirana uzorka,...

Suljić: Svakog 11. jula sjećanja se vraćaju kao da je sve bilo jučer (VIDEO)

Preživjela žrtva rata Hasib Suljić danas je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje se obilježava 25. godišnjica genocida,...

Nakon kolektivne dženaze u Potočarima: Bijeli nišani ostali u tišini da svjedoče o strahotama genocida

Mezarje Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ponovno je ostalo pusto nakon kolektivne dženaze kojoj su danas prisustvovale...

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark razgovarao je danas u Sarajevu s članovima Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o nastavku reformskih procesa u državi.

Nakon susreta naglasio je posebnu važnost bh. parlamenta kada su u pitanju integracijski procesi, ocjenjujući da taj nivo vlasti ranije nije uvijek bio spreman ili nije bio u mogućnosti da usvaja propise na vrijeme te je to rezultiralo veoma ograničenim brojem usvojenih zakona, piše Fena.

Međutim, za značajnije iskorake na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji bit će potrebno usvajanje cijelog niza propisa, pravila i standarda koji proizilaze iz pravne stečevine Evropske unije (Acquis).

Identificirao je dvije ključne stvari koje je potrebno riješiti što je prije moguće, a prva je usaglašavanje Poslovnika koji treba regulirati rad zajedničkog parlamentarnog tijela između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta.

– Na to se čeka već posljednje tri godine, a zbog toga ovo zajedničko parlamentarno tijelo nije imalo priliku ni da se susretne niti da usaglasi bilo kakve zajedničke stavove ili zaključke. To je postala svojevrsna prepreka u našim međusobnim odnosima – pojasnio je Wigemark.

Dodao je da će to biti prepoznato kao problem i u predstojećem mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo.

Kao drugo pitanje izdvojio je nastavak provođenja socijalno-ekonomskih reformi jer je četverogodišnja Reformska agenda istekla, koja je u trenutku donošenja zadovoljavala određene okolnosti i potrebe, no sada je potrebno nastaviti s provedbom reformi.

Izrazio je i nadu da će proces formiranja vlasti u BiH uskoro biti okončan kako bi se moglo krenuti u provođenje potrebnih reformi.

Iako ne smatra da je čudno što se vlast nije još formirala jer sličnih primjera ima i u zemljama članicama EU, ali za BiH je sada važniji aktuelni trenutak jer se država nalazi na raskrižju da li će nastaviti put ka EU ili će ponovo doći u sitauciju da se “vrti u krug”.

– Možete imati vlasti u tehničkom mandatu, ali one nemaju isti legitimitet. Nama je za istinsku saradnju potrebno da imamo pravog partnera s druge strane. Kada se napiše mišljenje Evropke komisije o članstvu BiH postavlja se pitanje kome će se ono predati ukoliko nema novog saziva Vijeća ministara – zaključio je Wigemark.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović (Stranka demokratske akcije – SDA) potvrdio je da im je Wigemark uručio dokument u kojem je sadržano viđenje Evropske komisije o nastavku reformi unutar BiH.

Najavio je da će uskoro u BiH doputovati poslanici Evropskog parlamenta, a krajem marta BiH će posjetiti i evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

– Nastavit ćemo saradnju, postoji konsenzus kad su u pitanju politički faktori u BiH, ali i o tome da je potrebno ubrzati evropski put u ovom mandatu – naglasio je Izetbegović nakon susreta s Wigemarkom.

(FENA) D.V.

http://www.fena.ba/article/1073459/wigemark-reformska-agenda-istekla-ali-je-potrebno-nastaviti-s-reformama


Više s weba

Najnovije

ZARAZA U REGIJI/ U Srbiji 345 novozaraženih, 12 osoba preminulo, rekordan broj zaraženih i u Hrvatskoj

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 345 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 7.032 testirana uzorka,...

Suljić: Svakog 11. jula sjećanja se vraćaju kao da je sve bilo jučer (VIDEO)

Preživjela žrtva rata Hasib Suljić danas je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje se obilježava 25. godišnjica genocida, ukopao rođaka Hasiba Hasanovića koji...

Nakon kolektivne dženaze u Potočarima: Bijeli nišani ostali u tišini da svjedoče o strahotama genocida

Mezarje Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ponovno je ostalo pusto nakon kolektivne dženaze kojoj su danas prisustvovale hiljade članova porodica žrtava, prijatelja...

Izvoz mesa iz BiH u Tursku biće nastavljen u augustu, zatraženo povećanje kvote

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH Boris Pašalić...

U rijeci Sani kod Prijedora pronađeno beživotno tijelo žene

U koritu rijeke Sane u Prijedoru danas je pronađeno beživotno tijelo nepoznate ženske osobe - potvrđeno je iz Policijske uprave Prijedor

Možda vas zanima i ovo