Naslovnica Vijesti Svijet Sukobi migranata i policije u Calaisu

Sukobi migranata i policije u Calaisu

PODIJELI

Migranti koji odbijaju da napuste divlje izbjegličko naselje “Džungla” u francuskom gradu Calais zapalili su oko podneva tri šatora nakon što su policajci u opremi za razbijanje demonstracija ušli u naselje.

oglasi

Kako prenosi agencija Reuters, policajci su ispalili suzavac, dok je između 150 i 200 migranata i aktivista bacalo na njih kamenice. Britanski Daily Telegraph navodi da je u akciji policije, koja je uslijedila nakon sudske odluke o izmještanju stotina migranata iz “Džungle”, uhapšena britanska aktivistkinja pod sumnjom da je podsticala migrante da napadaju policiju.

Kako prenosi agencija AP, francuske vlasti počele su s rušenjem divljeg izbjegličkog naselja podignutog u lučkom gradu Calaisu, u kojem su boravile hiljade izbjeglica i migranata, nadajući se da će odatle preći u Veliku Britaniju. Radnici su počeli da ruše jednu po jednu improviziranu kućicu na južnom dijelu kampa.

Rušenje je uslijedilo nakon što je sud presudio da divlje naselje može da bude porušeno, ali ne i građevine namijenjene zajedničkoj upotrebi, poput priručnih crkvi, škola i biblioteke. Divlji kamp u Calaisu postoji već godinama, s obzirom da iz te luke kreću trajekti preko Lamanchea ka Britaniji, kao i vozovi koji prolaze Eurotunelom.

Procenjuje se da u “Džungli” boravi oko 4.000 migranata, koji će biti premješteni u obližnji legalno izgrađeni kamp.

(FENA) J.Č.