REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio je 500 stipendija za akademsku 2017./2018. godinu studentima, pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske, od čega 100 stipendija za studij u Hrvatskoj, a 400 za studij u Bosni i Hercegovini.

Stipendije se dodjeljuju na razdoblje od 10 mjeseci, 700 kuna mjesečno po studentu, što znači da će hrvatska država za ovu namjenu ukupno izdvojiti 3,5 milijuna kuna, piše Večernji list BiH.

Stipendije su dodijeljene temeljem javnog natječaja na kojem je zaprimljeno 2377 prijava, od kojih je 1928 zadovoljilo formalne uvjete. Posebno povjerenstvo za provedbu javnog natječaja bodovalo je sve pristigle prijave te predložilo rang-listu 500 dobitnika stipendije za akademsku godinu 2017./2018.

Tu listu Ured je objavio na svojim mrežnim stranicama, konačnu listu i konačnu odluku o dodjeli stipendija objavit će nakon što protekne rok za prigovore, a on završava zaključno s petkom, 27. travnja. Do toga dana kandidati koji nisu ostvarili pravo na stipendiju mogu Središnjem uredu podnijeti pisani prigovor, javlja Hina. Konačna rang-lista i konačna odluka o dodjeli stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske – bit će objavljena po okončanju postupka prigovora, a studenti koji ostvaruju pravo na stipendiju bit će obaviješteni o datumu zaključivanja ugovora o stipendiranju, navodi Ured.

Ovo je samo još jedan pokazatelj skrbi koju Hrvatska vodi o Hrvatima koji žive izvan domovine, osobito o Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Ovaj vid potpore provodi se već godinama i daje dobre rezultate.

vecernjilist.ba

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o