blank

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga tjedna blago pale

Pročitajte

Neno Murić završio u bolnici, poznato i šta je operisao

Neno Murić iznenada je završio u bolnici. Ova informacija zabrinula je njegove kolege pjevače i muzičare, ali...

Sezonsko voće i povrće iz Hercegovine i ove godine u Bingo trgovinama

Sezona je grožđa, breskve, lubenice, te paradajza, kupusa, paprika. Veliki dio ovog, ali i drugog voća i...

Redovnim studentima u ZDK stipendija Ministarstva za obrazovanje u iznosu od 600 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na visinu i način isplate stipendija Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu...


Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna blago pale jer ulagače zabrinjava širenje koronavirusa u svijetu, zbog čega su splasnule nade u brzi oporavak svjetskog gospodarstva, a time i potražnje za ‘crnim zlatom’, piše Hina.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 1 posto, na 40,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,6 posto, na 38,50 dolara.

U posljednjih devet tjedana cijene su nafte porasle u njih sedam, pa se kreću na najvišim razinama od početka ožujka.

I na početku prošloga tjedna cijene su rasle, zahvaljujući nadi u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize. No, zbog daljnjeg rasta broja novozaraženih od koronavirusa u nekim saveznim državama SAD-a, te su nade splasnule, a cijena nate pale.

“Tržišta su prenaglila (s optimizmom), a kako pandemija nije završila, čekaju nas i dalje velike oscilacije”, pišu analitičari PVM-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dok se činilo da je SAD suzbio pandemiju u svibnju, zbog čega su brojne savezne države ukinule restrikcije u društvenim i ekonomskim aktivnostima, virus se širi u ruralnim područjima i drugim mjestima gdje prije nije bio tako raširen.

Zbog toga su vlasti u Teksasu i Floridi odlučile zaustaviti proces postupnog otvaranja gospodarstva. A te su dvije države među najvećim potrošačima benzina u SAD-u.

Uz to, posljednji makroekonomski podaci pokazuju da se najveća svjetska gospodarstva postupno oporavljaju od prethodnog oštrog pada. No, ne tako brzo koliko su se ulagači nadali, pa bi recesija mogla biti dublja nego što se prvotno očekivalo.

Tako je Međunarodni monetarni fond (MMF) prošloga tjedna povećao procjene pada svjetskog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 3 na 4,9 posto.

Pritom je poručio da će razvijena gospodarstva biti posebno jako pogođena, pa je tako procjenu pada američkog gospodarstva u ovoj godini povećao za više od 2 postotna boda, na 8 posto.

I dok širenje koronavirusa u svijetu i sporiji rast gospodarstava nego što se očekivalo pritišću cijene nafte, podršku im pruža nedavna odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica, uključujući Rusiju, o produžetku dogovora o smanjenju proizvodnje za 9,7 milijuna barela dnevno i na srpanj.

Podršku cijenama pružaju i naznake smanjenja proizvodnje nafte u SAD-u, na što, među ostalim, ukazuje višemjesečni pad broja aktivnih bušotinskih postrojenja.

U petak je kompanija Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj tih postrojenja pao 15. tjedan zaredom, za jedno postrojenje, na njih samo 265, najnižu razinu od 1940., od kada se prate ti podaci.

To je za otprilike 700 postrojenja ili oko 73 posto manje nego godinu dana prije.

Izvor: Hina

Više s weba

Najnovije

Neno Murić završio u bolnici, poznato i šta je operisao

Neno Murić iznenada je završio u bolnici. Ova informacija zabrinula je njegove kolege pjevače i muzičare, ali...

Sezonsko voće i povrće iz Hercegovine i ove godine u Bingo trgovinama

Sezona je grožđa, breskve, lubenice, te paradajza, kupusa, paprika. Veliki dio ovog, ali i drugog voća i povrća koje se može uzgojiti...

Redovnim studentima u ZDK stipendija Ministarstva za obrazovanje u iznosu od 600 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na visinu i način isplate stipendija Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport za akademsku 2019/2020....

EU donirala dva ultrazvuka bolnicama u Zenici i Tešnju

Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj isporučen je po jedan ultrazvučni aparat "Logiq V2", čiju je nabavku finansirala Evropska unija u...

Podsticaj Vlade ZDK za podizanje novih zasada jagodičastog voća povećan sa 300 na 700 KM po dunumu

Zeničko-dobojski kanton želi zadržati lidersku poziciju u malinarskoj proizvodnji i podstaći proizvođače da podižu nove zasade, a za to je potrebno sinergijsko...

Možda vas zanima i ovo