REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Katolici u BiH danas obilježavaju Veliki četvrtak, kršćanski  spomendan Isusove posljednje večere, koji se slavi u četvrtak prije Uskrsa.

Veliki četvrtak je ujedno i posljednji dan korizme. Na Veliki četvrtak ujutro slavi se misa posvete ulja (Missa chrismatis) na kojoj se posvećuje krizma (ulje za svetu potvrdu) te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene.

Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi euharistijsko slavlje, koje se naziva misa večere Gospodnje. Tom misom počinje Vazmeno trodnevlje. Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda. Kako svjedoči Evanđelje, Isus se poslije večere s učenicima uputio u Getsemanski vrt. Tamo ga je oblijevao krvav znoj dok se molio. Stoga vjernici kao uspomenu na ovo Isusovu molitvu provode uru klanjanja u svojim crkvama. Sam je Isus zapitao svoje učenike: “Niste li mogli probdjeti barem jednu uru moleći sa mnom?”.

REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Papa Franjo i ove će godine obred pranja nogu na Veliki četvrtak predvoditi u zatvoru, najavio je u srijedu Vatikan u priopćenju. Obred pranja nogu čini se u spomen na Isusa Krista koji je oprao noge dvanaestorici apostola prije Posljednje večere kako bi im pokazao da je kao učitelj spreman na najponizniji čin. Na ovogodišnji Veliki četvrtak Sveti Otac oprat će noge dvanaestorici zatvorenika u kaznionici Velletri, nekih 45 kilometara jugoistočno od Rima, objavio je Vatikan. Od početka svog pontifikata papa Franjo je obred na Veliki četvrtak predvodio izvan crkve kako bi dopro do ljudi koji su se našli u teškim situacijama.

Tako je prethodnih godina na Veliki četvrtak Franjo posjećivao zatvore, među kojima jedan za maloljetničke delinkvente te Centar za osobe s invaliditetom i prihvatni centar za migrante, prenosi Hina.

 

 

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o