REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Pripadnici ljevičarskog gerilskog pokreta FARC i kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos su među favoritima za ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir, koja će biti proglašena 7. oktobra u Oslu.

Lider komunističkih gerilaca, pod ratnim imenom Timošenko i predsjednik Santos potpisali su 26. septembra mirovni ugovor i stavili tačku na rat koji je odnio četvrt miliona života.

“Ako buržuji proglase da su dobili rat – neka im je. Za FARC i narod je veliki uspjeh da smo dobili mir”, rekao je Timoleon Jimenez Timošenko.

Analitičari navode da je kolumbijski mir najveći kandidat za Nobela, ali kladionice i analitičari su rijetko pogađali odluku pet članova tzv. Norveškog komiteta.

Zapravo, već godinama se javlja dilema ko zaslužuje Nobelovu nagradu za mir: žrtve, mirovnjaci ili političari.

Među političkim liderima najozbiljniji kandidat je njemačka kancelarka Angela Merkel. Veliki broj ljudi i institucija očekuje da Nobela dobije najpoznatiji američki uzbunjivač.

“Nisam tražio način da se obogatim. Nisam želio da prodam američke tajne. Nisam saradnik nijedne vlade u zamjenu za ličnu sigurnost”, kaže Snowden.

Najveća kriza u 2016. godini – rat u Siriji i izbjeglice donijele su više kandidata za Nobela: stanovnike grčkih ostrva, koji već dvije godine nesebično pomažu migrantima s mora, Nadiu Marad, jazidsku aktivistkinju i djevojčicu koja je preživjela seksualno ropstvo u ISIS-u, a kandidati za uglednu nagradu su i pripadnici sirijske spasilačke službe tzv. Bijeli šlemovi.

Među mogućim laureatima su, kako se spekuliše, i pregovarači sporazuma o iranskom nuklearnom programu, Ernest Moniz i Ali Akbar Salehi.

Dobitnici Nobelove nagrade bit će proglašeni u petak 7. oktobra u Oslu u 11 sati po lokalnom vremenu.

Nagrade će biti uručene 10. decembra.