Naslovnica Vijesti Svijet Mogherini: “Uskoro” implementacija iranskog nuklearnog sporazuma

Mogherini: “Uskoro” implementacija iranskog nuklearnog sporazuma

PODIJELI

Implementacija historijskog sporazuma o iranskom nuklearnom programu bi se trebala “uskoro” provesti, izjavila je šefica evropske diplomatije Federica Mogherini tokom posjete Pragu.

oglasi

Sporazum postignut 14. jula prošle godine u Beču o iranskom nuklearnom programu između velikih sila i Irana bi trebalo da garantira da Islamska republika neće razviti atomsku bombu, u zamjenu za postepeno i kontrolirano ukidanje međunarodnih sankcija.

– Prema mojim očekivanjima, taj dan će biti uskoro – rekla je Mogherini na zajedničkoj konferenciji za štampu sa češkim ministrom vanjskih poslova Lubomirom Zaoralekom.

– Primjena sporazuma je na dobrom putu, što ohrabruje  – dodala je šefica evropske diplomatije.

– Nema još utvrđenog datuma, jer riječ treba dati i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) – naglasila je ona, javlja agencija AFP.

Ta UN-ova agencija mora provjeriti da je Iran ispunio sve svoje obaveze u tom pogledu, što treba dozvoliti postepeno ukidanje ekonomskih sankcija vezano za taj program.

Američki državni tajnik John Kerry u četvrtak je izjavio da bi sporazum trebao biti uspostavljen za nekoliko “dana”.

Sankcije koje su nametnule EU i Sjedinjene Američke Države su se pokazale štetnim za iransku ekonomiju, blokirajući u inostranstvu brojnu iransku imovinu lišavajući tu ekonomiju, zavisnu od nafte, tehnologija i neophodno potrebnih investicija.

(FENA) J.Č.