FOTO: TNT.ba
REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Kako su istakli u obraćanjima, ukupan kapacitet terminala je 13 miliona litara, od čega su četiri nadzemna rezervoara i 12 podzemnih.

Terminali zauzimaju površinu 22.000 m2, od čega je pod opremom 6.500 m2. Sastoji se od pretakališta, nadzemnih rezervoara (skladišta), podzemnih rezervoara (skladišta) separatora, objekata za protupožarnu zaštitu i slobodnih površina s prilaznim saobraćajnicama (drumskim i željezničkim).

“Mi sa ovim terminalom smo u poziciji da snadbjevamo gotovo kompletno tržište BiH sa ovog mjesta. U mogućnosti smo da pomognemo i Željeznice BiH sa dovozima nafte, da svojim kupcima pružimo mogućnost transporta kamionima i tako da ćemo ovim terminalom dobiti višestruki efekat gdje ćemo uticat i na državne firme i privatni sektor i koji će imati veliki bonus od ovog terminala. Ovaj terminal ne smatram alternativnim rješenjem za naše kupce, već zaista smatram prvim izborom i izvorom snadbjevanja za naše kupce”, kazao nam je Kenan Ahmetlić, izvršni direktor HIFA OIL.
Kompanija “Hifa Oil” današnjim, kako kažu historijskim danom, otvorila je jedan od najsavremenijih terminala tečnih goriva na Balkanu.

Današnjem otvorenju prisustvovao je i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je istakao veliku važnost otvorenju ovog terminala i svakako naglasio da će se ovim poduhvatom povećati izvoz, te otvoriti nova radna mjesta.

“Ovo je značajan projekt i višeznačno važan za BiH i privredu BiH. Kao prvo, ovo je pokaz i dokaz da kompanije u BiH su kapacitirane i sposobne da preuzmu savremene tehnologije i da prenesu znanje i iskustva iz Evrope, čime je ovaj projekt postao najznačajniji na regionu Zapadnog Balkana, a ovaj projekt nam pomaže da ispunimo propisane uvjete Evropske Unije u smislu količine obaveznih rezervi tečnih goriva, a novi standardi nalažu da to bude 120 dana i ovaj projekt pomaže razvoju transportne infrastukture, narucito željezničkog saobraćaja”, naglasio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.
Marko Šantić, potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH, naglasio je

“HIFA grupacija, je ne samo značajna u Zenici i ZDK, nego i za čitavu BiH, a to jednostavno radi novim modelom ponašanja u gospodarstvu. To su tri poluge, vrhunski biznis, društvena odgovornost i korektno ponašanje na tržištu ne samo BiH nego i u regiji. Željeznički promet koji je poslije rata u BiH pao na niske grane i ovim činom i potezom HIFA je i taj dio prometnog sektora podigla na jednu vežu razinu. Nadam se da će biti još projekata uz izgradnju Koridora 5c koji će cestovni, ali i željeznički promet dignuti na veću razinu”, kazao je Marko Šantić, potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH.Prije samog čina otvaranja terminala, Hifa Oil danas je potpisala ugovor o zastupništvu između kompanija Nursan Turska i Hifa Oil koji su potpisali Kenan Ahmetlić i vlasnik Nursana Ahmet Toprakkale.

Po okončanju ceremonije zvanice i gosti su upriličili obilazak terminala koji će od danas i zvanično započeti svoje poslovanje.

 

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o