REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Medaga Hodžić, humanitarac i alturista koji je veliki dio svog života proveo obavljajući i društveno-odgovorne aktivnosti u svojoj zemlji, ovih dana boravio je i u Zenici, te se tom prilikom susreo sa prof. Milenkom Karovićem, dirigentom i osnivačem Omladinskog hora Zenica, jednog od najistaknutijih kulturnih ansambala širom Evrope.

Tom prilikom razgovarano je o dosadašnjoj dugogodišnjoj saradnji koji je Hodžić imao sa ovim kolektivom, te su se prisjetili i odlaska Omladinskog hora na jednu od koncertnih turneja u Italiju, upravo zahvaljujući Medagi Hodžiću.

“To je jedan mlad čovjek o kojem Zenica mnogo ne zna, pa ni ZDK s obzirom na težinu pomoći koje je dao Zenici i ZDK u mnogim segmentima. Kao prvo Omladinski hor je išao u Italiju sve na račun sekretara Sindikata Sandra Loskog i gospodina Medage i oni su bili ti koji su nas uvijek dočekivali, pa čak i finansijski strašno puno uticali na naš boravak koji je uvijek bio idealan i osjećali smo se veoma fino na turneji u Italiji. Neizmjeran je doprinos gospodina Medage za razvoj Zenice i ZDK i to je trajalo 15 godina u baš u kritičnom momentu kada se nije imalo u Bosni i ovim krajevima i kada je pomoć bila potrebna koja je puno doprinijela da mnogi ljudi ne ostanu bez kruha i bez mogućnosti da prežive ono što su preživljavali. On je jedna osoba za koju me raduje što je ušla u politiku da takav privrednik bude u politici jer on može biti motor za razvoj i suradnju sa bratskom zemljom Italijom, jer ima puno veza tamo i jer je veliki privrednik”, istakao je profesor Milenko Karović.

Kako je istakao Medaga Hodžić, ono što slijedi u nastavku a kada je u ppitanju kultura jeste moguća saradnja sa Ambasadom Italije te realizacija koncerta povodom 25. godina od genocida u Srebrenici.

“To je prijateljski i bratski odnos, za koji ne treba mnogo razgovora, jer se odmah razumijemo. Razgovarali smo upravo da za 25. godišnjicu Srebrenice organizujemo u Italij i da to probamo da dignemo na najviši nivo u Parlamentu Republike Italije i da to odradimo zajedno sa ambasadom Republike Italije i mislim da je ta saradnja jako bitna kada su u pitanju mladi, da izađu i vide taj drugi dio svijeta iako je to isto mediteranska podloga i Italija je nama susjedna država i ova saradnja je pokazala kroz vrijeme da su to trajne veze, da su ostale, a i danas imamo kontakte sa prvim đacima koji su pohađali hor i nadam se da će se to nastaviti naručito na kulturnoj bašitni koja nam nedostaje u BiH”, dodao je Medaga Hodžić, te istakao da je mnogo raduje narednim zajedničkim projektima.

Važno je naglasiti da je Medaga Hodžić pomogao pri projektovanju i finansiranju fiskulturne sale i pekare u Javnoj ustanovi “Dom porodica” Zenica, a ekipa Televizije Kanal 6 i Portala TNT.ba, donosi vam uskoro snimke i razgovore upravo iz ove zeničke Javne ustanove.

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o