Naslovnica Vijesti BiH Održan 10. Naučno – stručni skup „ Quality 2017“

Održan 10. Naučno – stručni skup „ Quality 2017“

PODIJELI

U Neumu je u periodu od 17. do 20. maja 2017. godine održan jubilarni 10. naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem „Quality 2017“: Skup je počeo prije ravno osamnaest godina u Zenici, tačnije 1999 godine.

oglasi

Prva tri skupa su održana u Zenici, gradu organizatora, četvrti u Fojnici i evo već šesti put u Neumu. Dakle, skup se održava bijenalno. Održavanjem ovih skupova stvorena je tradicija koja svakako doprinosi afirmaciji Mašinskog fakulteta i Univerziteta u Zenici, te Bosne i Hercegovine.

Organizatori naučno – stručnog skupa su Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici, Katedra za upravljanje kvalitetom i metrologijom u Erlangenu i Asocijacija za kvalitet u Bosni i Hercegovini.

Naučno-stručni skup je nastao kao rezultat napora Mašinskog fakulteta da se olakša prihvatanje i razvoj pristupa kvalitetu kao osnovu uspješnog nastupa na tržištu i kao uslova za međunarodne integracije BiH u svim elementima reprodukcije i kvaliteta kao ukupne filozofije života.

Cilj skupa jeste okupljanje ljudi koji se bave različitim aspektima kvaliteta, razmijena iskustava, saopštavanje rezultata istraživanja, definisanje problema i pronalaženje rješenja u mikro i makro razmjerama.

Naučni odbor skupa ove godine je prihvatio 79 radova od 205 autora i koautora iz 10 zemalja Evrope (BiH, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Madžarska i Turska).

Zbog spriječenosti drugim obavezama da prisustvuju skupu, učesnike su pozdravili i zaželjeli uspješan rad:

– mr.sc. Nermin Džindić, ministar energetike i industrije FBiH,

– dr. Elvira Dilberović, ministar obrazovanja i nauke FBiH,

– Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona,

– Zlatko Jelić, ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona.

Uvodno izlaganje su održali prof. dr. Adam Hamrol (Poljska) i Enes Dedić (BiH). Skup je dalje nastavio sa radom prema predviđenom programu skupa u dvije sekcije.

Ovom prilikom se zahvaljujemo pokroviteljima skupa: Vladi FBiH, Vladi Zeničko dobojskog kantona i Gradu Zenica. Podršku organiziranju i održavanju Skupa pružili su i super sponzori BH Telecom d.d. Sarajevo i ITC d.o.o. Zenica.

Predsjednik Naučnog odbora

Prof. dr. sc. Sabahudin Jašarević