REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

U Velikoj Sali Gradske uprave u Zenici, danas je održana javna rasprava o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije.

Grad Zenica kao najveći grad u Zeničko-dobojskom kantonu ostavljena je posljednja, te kako ističu radi se o značajnim izmjenama u Zakonu.

“Mi smo prve korjenite izmjene imali 2013. godine kad smo odredbe ovog Zakona usaglašavali sa EU direktivama i moram istaći da se to pokazalo dobrim, prilikom popunjavanja upitnika Evropske komisije, bili smo prvi koji su to odradili. Nakon tih pet godina ponovo smo ovdje povodom izmjena i dopuna, koje nisu obimne, ali su značajne”, kazao nam je Miralem Duraković, šef ureda policijskog komesara.

Kako ističu, kroz ove izmjene se uvodi niz olakšica za vlasnike oružja, te se onim licima koji su imali oružje, te koji su iz svojih razloga prestali biti vlasnici, omogući da ne moraju prolaziti kroz obuku koje vrši komisija, nego će otići u policijsku stanicu i javiti se.

“Naredna izmjena se odnosi za nabavljanje municije fizičkim i pravnim licima i mi smo u postojećim odredbama imali situaciju da fizička lica nisu mogli nabavljati municiju nego su morali podnositi posebne zahtjeve i bila je ograničena količina nabavke na 80 komada u toku godine, izuzev lovaca. Sada, fizička lica mogu nabaljati municiju bez ograničenja u količini i na osnovu oružanog lista, a pravna lica na osnovu odobrenja”, dodaje Duraković.

Još jedna bitna izmjena radila se na polju za lovce i lovačka udruženja.

“Bitna izmjena se odnosi na lovačko oružje, tj. davanje na posudbu stranim državljanima, tj. onima koji dolaze u ZDK. To su mogli raditi lovačka udruženja, a obzirom da lovačka udruženja nisu imali u svom vlasništvu oružja mi smo izmjenama i dopunama omogućili da članovi mogu posuditi lično oružje ukoliko taj strani državljanin ima dozvolu za tu vrstu oružja”, ističe Duraković.

Posljednja izmjena na današnjoj javno jraspravi odnosila se na nabavljanje oružja za pravna lica.

“Imali smo situaciju da pravna lica koja se bave zaštitom šuma, javna preduzeća koja imaju unutrašnju službu zaštite, su nabavljala oružje, ali u našim odredbama je stajalo da lice mora ispunjavati opće uslove i određeni dio posebnih uslova. Mi smo omogućili samo da lice koje je zaduženo za sigurnost mora ispunjavati te određene opće uslove”, istakao je na kraju Duraković.

Poručeno je svakako da su uvedene i kaznene odredbe gdje se lice može kazniti kaznom zatvora od tri godine ukoliko, nabavi, posjeduje oružje ili municiju bez odobrenja.

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o