Naslovnica Vijesti BiH Ove sedmice uglavnom oblačno sa kišom i slabim snijegom

Ove sedmice uglavnom oblačno sa kišom i slabim snijegom

PODIJELI

Danas u Bosni i Hercegovini jače naoblačenje sa sjevera će se sredinom dana proširiti na cijelu zemlju i u nizinama usloviti kišu. Snijeg se prognozira iznad 800 metara nadmorske visine.

oglasi

Prije podne vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Sa dolaskom padavina vjetar mijenja smjer na sjever umjerene jačine sa jakim udarima. Temperatura zraka veća prije podne. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 7 i 12°C, na jugu zemlje i u Krajini do 16°C. U drugoj polovini dana temperatura zraka u opadanju. U Sarajevu oblačno. U drugoj polovini dana sa kišom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 10°C.

Bioprognoza: Nakon tmurnog jutra, praćenog padavinama, u drugom dijelu dana preovladavaće stabilnije vrijeme, pri tome će sa dolaskom noći biti hladnije usljed jačanja sjevernog strujanja. Tegobe kod osjetljivih osoba trebale bi se postepeno umanjiti. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

U utorak u Bosni oblačno vrijeme, uglavnom sa slabim snijegom. Na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku moguća je slaba kiša ili susnježica. Bez padavina na području Krajine. U većem dijelu Hercegovine pretežno sunčano. Pretežno oblačno na sjeveru Hercegovine. Vjetar u većem dijelu Bosne umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne jak vjetar sjevernog smjera. Krajem dana vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 0°C, na jugu zemlje do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 3°C, na jugu zemlje od 4 do 8°C.

U srijedu prije podne postepeno smanjenje oblačnosti u centralnim, istočnim i sjevernim područjima Bosne. U Krajini, zapadu Bosne i u Hercegovini mala do umjerena naoblaka. Vjetar slab. U Bosni vjetar prije podne mijenja smjer na jugo. U Hercegovini vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1°C, na jugu zemlje do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 0 i 5°C, na jugu zemlje do 8°C.

U četvrtak više oblačnosti na sjeveru, istoku i centralnim područjima. U ostatku zemlje pretežno sunčano. U centralnim i istočnim područjima po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla u jutarnjim satima. Vjetar slab, u Bosni južnog smjera, a u Hercegovini sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0°C, na jugu zemlje do 3°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C.

U petak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove izgledna je magla prijepodne. Vjetar slab promijenjivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 1°C, na jugu zemlje do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 3 i 8°C, na jugu zemlje do 10°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Tagovi: FHMZ