REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Optuženi se terete da su kao organizirana kriminalna skupina, vršili krađu, krijumčarenje i prodaju uglavnom skupocjenih motornih vozila, više od 200 vozila, koja su ukradena na području Kantona Sarajevo, Istočnog Sarajeva i drugih krajeva BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je do sada najopsežniju optužnicu protiv organizirane kriminalne skupine, čiji se pripadnici terete za organizirani kriminal u svezi sa krađama automobila, krijumčarenjem i daljom prodajom, izmjenom identifikacionih oznaka, iznuđivanjem otkupa ili rastavljanjem u dijelove za dalju prodaju, uglavnom skupocjenih motornih vozila, ukradenih od građana u Kantonu Sarajevo, Istočnom Sarajevu i drugim krajevima BiH.

Optuženi pripadnici organizirane kriminalne skupine, dolaze iz oba bh entiteta, a istraga u ovom predmetu vođena je duži vremenski period, zajedno sa policijskim djelatnicima SIPA, MUP-a RS, a poseban doprinos u provođenju istrage i prikupljanju dokaza dali su policijski djelatnici MUP-a Kantona Sarajevo i Granične policije BiH.

Tijekom istrage prikupljeni su dokazi, da su optuženi djelovali po točno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama tzv.“auto-mafije“, te su duži vremenski period, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalistički alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radio-stanice podešene na policijske frekvencije, kako bi pratili kretanja policije, vršili krađe putničkih motornih vozila veće vrijednosti, najčešće na području Kantona Sarajevo, Istočnog Sarajeva, Tuzlanskog kantona i Zapadne Hercegovine, te prema prikupljenim dokazima, počinili krađu najmenje oko 200 vozila, čija tržišna vrijednost dostiže iznos od više milijuna KM.

Nakon krađe, vršeno je skrivanje vozila na pripremljenim skrivenim lokacijama na području Sarajeva, Lukavice, Pala, Sokoca i drugih mjesta, nakon čega su kontaktirani vlasnici vozila od kojih bi bio iznuđivan otkup, te ako isti ne bi bio realiziran dalje vršeno krivotvorenje dokumentacije, te krijumčarenje i dalja prodaja vozila u BiH ili zemljama regiona ili njihovo rastavljanje i prodaja u dijelovima.

U optužnici je detaljno opisano izvršenje krađa automobila, pokušaja otkupa i ostale nezakonite radnje u više od 200 pojedinačnih slučajeva, koji se stavljaju na teret optuženima.

Na ovaj način nanesena je velika šteta građanima BiH, koji su vlasnici ukradenih vozila, a koji su oštećeni za velike iznose, kao i šteta pravnim subjektima koji se bave osiguranjem vozila i imovine.

Ovom istragom tužiteljstva i partnerskih i sigurnosnih agencija, zasigurno je spriječeno izvršenje većeg broja kaznenih djela, a borba protiv struktura auto-kriminala, vrlo je bitna sa aspekta sigurnosti građana i vladavine prava, jer se samo na području Kantona Sarajevo, u prosjeku evidentiraju 2 krađe automobila skoro svakog dana.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 340 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o