Naslovnica Vijesti Tuzla Podignuta optužnica protiv Tuzlaka i još dvije osobe za međunarodno krijumčarenje kokaina

Podignuta optužnica protiv Tuzlaka i još dvije osobe za međunarodno krijumčarenje kokaina

PODIJELI
oglasi

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Damira Nurkića (38) iz Tuzle, Save Dragišića (33) i Dobrice Dragišića (60) iz Bosanske Gradiške.

Optuženi Damir Nurkić i Savo Dragišić se terete da su tokom 2015. godine učestvovali u planiranju, organiziranju i krijumčarenju opojne droge kokain, izuzetno velike čistoće, iz Slovenije, preko Austrije, na područje Kraljevine Švedske.

U optužnici se navodi da je krijumčarenje izvršeno u posebno napravljenoj pregradi u automobilu, a droga je otkrivena i zaplijenjena na trajektu koji saobraća između Danske i Švedske, u akciji švedske carine i policije.

Zapljenom je utvrđeno da se radi o količini od oko 4 kilograma opojne droge kokain, izuzetno velike čistoće, a čija vrijednost na ilegalnom narko-tržištu iznosi više od 300.000 KM. Švedske pravosudne institucije su nakon zapljene opojne droge uhapsile i procesuirale dvije osobe sa područja BiH i R Srbije, koje su osuđene na višegodišnje zatvorske kazne.

Tokom rada na predmetu tužilac Tužilaštva BiH je ostvario intenzivnu saradnju sa partnerskim institucijama Kraljevine Švedske. Prvooptuženi i drugooptuženi se terete za krivično djelo organiziranog kriminala iz člana 250. KZ-a BiH i neovlaštenog prometa opojnih droga iz člana 195. KZ-a BiH. Optuženi Dobrica Dragišić se tereti za krivično djelo davanja lažnog iskaza iz člana 235. KZ-a BiH.