REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Očekuje se da će hiljade žena širom Poljske stupiti u štrajk u znak protesta zbog novog zakona koji bi u potpunosti zabranio abortus, prenosi The Guardian.

Poljska ima neke od najstrožijih zakona o abortusu u Europi, po kojima su prekidi trudnoće legalni samo u slučajevima kada postoji ozbiljna prijetnja po zdravlje majke, kada je ugrožen život fetusa i u slučajevima kada je trudnoća posljedica silovanja ili incesta.

Ukoliko bi se predloženi zakon usvojio, svi abortusi bi bili krivično djelo, a ženama koje abortiraju bi prijetila zatvorska kazna do pet godina. Doktori za koje se dokaže da su izveli prekid trudnoće također bi bili krivično gonjeni i suočeni sa zatvorskom kaznom.

Kritičari ovog zakona tvrde da bi to značilo da bi čak i žena koja doživi spontani pobačaj mogla biti pod sumnjom i da bi doktori mogli oklijevati u izvršavanju čak i rutinskih medicinskih zahvata nad trudnicama iz straha od optužbi za omogućavanje abortusa.

Iako je ova zabrana dobila javnu podršku od dijela Katoličke crkve i poljske desničarske stranke Pravo i pravda, one nisu bile inicijatori tog prijedloga. Prijedlog je sastavila tvrdokorna konzervativna grupa Ordo Iuris, a podnijela ga je koalicija “Stop abortusu” kao “građansku inicijativu”.

Kada je 23. septembra poljski parlament odlučio da parlamentarna komisija uzme u razmatranje prijedloge koalicije “Stop abortusu”, aktivisti za slobodu izbora su reagirali pozivajući žene širom zemlje na štrajk, ohrabrujući ih da uzmu slobodan dan na poslu i od kućnih poslova i taj dan se okupe na demonstracijama, doniraju krv ili  se bave humanitarnim radom.

(FENA) D.V.