Sajam privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje, na kojem su izloženi proizvodi 227 izlagača, otvoren je u srijedu Sarajevu.

Pod motom “Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine” Centar Skenderija, odnosno Sarajevski sajam organizovao je Sajam privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje koji traje do 7. decembra.

Kantonalna privredna komora Tuzla i ove godine je uspjela obezbijediti izložbenu prostor. Zahvaljujući izvanrednim odnosima sa direkcijom sajma, obezbijedili smo izuzetno kvalitetan prostor, na izvanrednoj poziciji i bilježimo jedan od zapaženijih sajamskih nastupa. Zajedničku postavku pod nazivom ‘Privreda TK’ čini više od 30 izlagača, firmi članica Komore. Sajamski nastup za naše članice je besplatan. Ujedno, pozivamo one privredne subjekte koji se do sada nisu učlanili u Komoru, da to sada učine. Sajmom u Sarajevu završavamo sajamske aktivnosti za ovu godinu, a 2019. otvaramo nastupom na Sajmu turizma u Beogradu˝ izjavio je za TIP Dino Kalesic, rukividilac sektora za promociju, regionalnu saradnju i odnose sa javnostima u KPK Tuzla.

Direktor KJP Centar Skenderija Amer Kapo podsjetio je da je otvoren peti Sajam privrede, a 42. sajam roba široke potrošnje. “Možemo s ponosom kazati da je ove godine jedan od najuspješnijih sajmova, kada je u pitanju sajam privrede. Ove godine imamo 227 izlagača. Svi su iz BiH jer upravo je i tema ovog Sajma domaći proizvod”, poručio je Kapo za Anadoliju.

Istakao je da posjetioci na sajmu mogu da vide velike kompanije, ali i male obrtnike i prodavače. “Prije svega, cilj sajma jeste ostvarivanje poslovne saradnje. Vjerujem da će oni ostvariti poslovne kontakte za narednu godinu”, dodao je Kapo.Ministar privrede Kantona Sarajevo (KS) Muharem Šabić smatra da je Sajam privrede i poljoprivrede vrlo značajan za Kanton Sarajevo. “Inače, na sajamskim aktivnostima predstavljaju se novi proizvodi, nove kompanije predstavljaju proizvode… Mislim da se mi u KS-u imamo čime pohvaliti jer svi ekonomski parametri u ovom kantonu u ovom sazivu su značajno rasli”, pojasnio je Šabić.

Kako je kazao, svake godine vidi se rast izlagača.Mersida Mešetović iz kompanije “Mujanovići” izjavila je za AA da je ovo prvi put da učestvuju na Sajmu privrede. “Ovo nije prvi sajam za nas. Ovo je način da se predstavimo bh. kupcu, da predstavimo naše proizvode, kako i šta radimo, uz svu garanciju kvaliteta koja je potvrđena kroz certifikate koje imamo”, pojasnila je Mešetović.

Smatra da se posljednjih godina mijenja svijest bh. građana. “Da su napravili zaokret i da se sve više okreću proizvodima koji dolaze iz BiH jer su se vjerovatno uvjerili u kvalitet proizvida. Mi smo mala zemlja, naši kapaciteti jesu mali i to što se radi u BiH upravo zbog tog manjeg obima proizvodnje garantuje dobar kvalitet”, dodala je Mešetović za Anadoliju. (TIP.ba)