Danas u našoj zemlji nakon pretežno sunčanog jutra, očekuje se postepeno naoblačenje. Poslije podne slaba kiša je moguća u Krajini, zapadnoj i jugozapadnoj Bosni. Vjetar u Bosni slab istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini slaba do umjerena bura. Dnevne temperature od 1 do 7, na jugu od 6 do 12 °C.

U Sarajevu nakon sunčanog jutra, očekuje se postepeno naoblačenje tokom dana. Dnevna temperatura oko 3 °C.

Objavljena je i prognoza za dane vikenda i prvi dan nove sedmice:

U petak, 7. decembra, u većem dijelu naše zemlje pretežno sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama Bosne i uz riječne tokove sa maglom i sumaglicom. Tokom poslijepodneva i u večernjim satima porast naoblake. Vjetar u Bosni slab južni i jugozapadni, a u Hercegovini prije podne slaba bura, a poslije podne slab jugo. Jutarnje temperature od -3 do 2, na jugu od 4 do 8, a dnevne od 7 do 11, na jugu od 10 do 14 °C.

U subotu, 8. decembra, oblačno vrijeme sa kišom. U višim područjima Bosne i na planinama očekuje se prelazak kiše u susnjažicu i snijeg. Poslije podne padavine prestaju u Posavini i Krajini, a u večernjim satima i u ostatku naše zemlje uz postepeno razvedravanje. Jutarnje temperature od 1 do 7, na jugu od 6 do 11, a dnevne od 4 do 9, na jugu od 10 do 14 °C.

U nedjelju, 9. decembra, jutro pretežno sunčano. Po kotlinama Bosne sa maglom i niskim oblacina. Tokom dana postepeni porast naoblake. Krajem dana i u večernjim satima očekuje se kiša, a na planinama snijeg. Jutarnje temperature od -4 do 2, na jugu od 2 do 8, a dnevne od 6 do 12, na jugu do 14 °C.

U ponedjeljak, 10. decembra, u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni povremeno može biti slabe kiše. Jutarnje temperature od -1 do 5, na jugu od 4 do 8, a dnevne od 4 do 10, na jugu od 10 do 14 °C, saopćeno je Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna. Obzirom da će nakon vedrije noći jutro biti prohladno, izraženije u unutrašnjosti, preporučljivo je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju.

U ostatku dana ugodnije i prikladnije za boravak na otvorenom. Moguće su slabije reakcije na vrijeme, ponajviše zbog dužeg zadržavanja naoblake tokom prijepodneva u centralnoj i sjeveroistočnoj Bosni, na zapadu zemlje zbog povećane naoblake u drugom dijelu dana.

Radiosarajevo.ba