blank

Studentima Politehničkog fakulteta predstavljene informacije o cyber sigurnosti (FOTO)

Pročitajte

Javni oglas za izbor člana Upravnog odbora JU “Apoteka/Ljekarna” Travnik

Ponovni javni oglas za izbor i imenovanje člana Upravnog odbora JU "Apoteka/Ljekarna" Travnik objavljen je na stranici...

SBK / Borci mlađi od 57 godina uskoro će dobiti egzistencijalnu naknadu

Prijedlog zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi razmatran je ovog utorka na vanrednoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona.

Sneijder bi se vratio fudbalu, ali postoji problem

Wesley Sneijder namjerava da poput Arjena Robbena prekine fudbalsku mirovinu i vrati se na teren.

U amfiteatru Politehničkog fakulteta u Zenici, jučer je održan seminar o aspektima informacijske sigurnosti. Ovu temu zeničkim studentima prezentovali su predstavnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, kao i predstavnici Evropske agencije za mrežnu i informacijsku sigurnost (ENISA), te agencije SANS (američka agencija za obuku na području infrmacione sigurnosti).

“Ovo je posebno interesantno za studente odsjeka “Softversko inžinjerstvo”, buduće softverske inžinjere, koji će da prave softvere i da se bave tim. Namjera nam je bila da im damo ideje za njihove buduće startape i privatni biznis, jer to je odlična prilika da se napravi posao i da pokrenete privatni biznis za informacijsku sigurnost, jer vam trebaju vam podaci i stručni ali i ono što radi MUP. Uspjeli smo da spojimo dvije teme u nešto što će biti korisno kako za studente, ali i za šire društvo”, kazao nam je prof. dr. Samir Lemeš, prodekan za naučno-istraživački rad.

Obzirom na veliku popularnost i zastupljenost mladih na društvenim mrežama, te izlaganju privatnih informacija javnosti, Uprava policije MUP-a ZDK, razgovarala je sa studentima, te uputila metode na koji način i kako trebaju da zaštite svoje podatke na internetu.

“Ova kampanja za cilj ima da upozna šire građanstvo i u tom dijelu posebnu populaciju predstavljaju učenička populacija, odnosno studentska, obzirom da su studenti jedni od najčešćih konzumenata ove vrste elektornske komunikacije. Osnovni cilj je da preventivno djelujemo da se građani, studenti i učenici upoznaju sa mjerama koje je potrebno preduzeti da bi do takve vrste prevara rjeđe dolazilo”, istakao je Esnaf Buza, načelnik Sektora uniformisane policije ZDK.

Na Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici, od ove godine započeo je novi odsjek, Softversko inžinjerstvo, a kako kaže dekan fakulteta, prof. dr. Sabahudin Jašarević, trudit će se da ovih predavanja bude još više u skladu sa mogućnostima.

“Odsjek “Softversko inžinjerstvo” osnovan je prvi put ove godine, prije mjesec dana i naša želja je da naše studente upoznamo sa širinom koja njih očekuje u njihovim aktivnostima. Odsjek “Softversko inžinjerstvo” smatra se da je čisto programiranje, to obuhvata ne malo, nego puno više od čistog programiranja i iskoristili smo akciju koju sprovodi naš MUP, a vezano za cyber sigurnost, da prezentuju ovo našim mladim kolegama koje sigurno čeka posao u ovoj ili sličnoj oblasti”, istakao je prof. Jašarević.

Na ovom predavanju predstavljena je i prezentacija predstavnika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih posla Zeničko-dobojskog kantona.

Više s weba

Najnovije

Javni oglas za izbor člana Upravnog odbora JU “Apoteka/Ljekarna” Travnik

Ponovni javni oglas za izbor i imenovanje člana Upravnog odbora JU "Apoteka/Ljekarna" Travnik objavljen je na stranici...

SBK / Borci mlađi od 57 godina uskoro će dobiti egzistencijalnu naknadu

Prijedlog zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi razmatran je ovog utorka na vanrednoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona. https://www.youtube.com/watch?v=I8FH7RklasA

Sneijder bi se vratio fudbalu, ali postoji problem

Wesley Sneijder namjerava da poput Arjena Robbena prekine fudbalsku mirovinu i vrati se na teren. Nizozemsku javnost Robben je...

Barca ne odustaje od Lautara, ima novu ponudu za Inter

Barcelona nastavlja pregovore s Interom u želji da do početka nove sezone potpiše Lautara Martineza. Nakon što je uspjela...

Naručio je kafu s mlijekom pa na računu primijetio zanimljiv detalj

Ne, ovaj put nije problem abnormalno visoka cijena ili nekakva greška u pisanju. Zapravo je riječ o običnom...

Možda vas zanima i ovo