REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Sud u Belgiji pokrenuo je istragu protiv sirotišta “Tumaini” u Kinshasi zbog navodne otmice i prodaje djece iz Demokratske Republike Kongo.

Djeca su iz Konga dovedena u Belgiju i usvojile su ih porodice kojima je rečeno da su to siročići, ali rezultati ispitivanja uzoraka DNK u pojedinim slučajevima su pokazali da imaju roditelje.

Belgijsko tužilaštvo imalo je snažne indikacije da su biološki roditelji usvojene djece iz Konga još živi nakon čega su novinari Kurt Wertelaers i Benoit de Freine krenuli da provjere istinitost navoda.

Istraga ih je dovela u selo Gemena udaljeno nekoliko stotina kilometara od Kinshase, gdje ljudi uglavnom žive od poljoprivrede i ribarenja.

Abdula Libenge je član jedne od četiri porodice koje su iz te oblasti u maju 2015. godine poslali djecu u Kinshasu u ljetni kamp. Djeca se nikad nisu vratila i pošto nemaju pravnog predstavnika ili pomoć lokalnih vlasti porodicama jedino preostaje da čekaju.

Dvije godine nakon nestanka Libengeine kćerke do njega su došli belgijski novinari kojima je pokazao sliku svog djeteta.

Novinari su se potom vratili u Brisel gdje su iznijeli dokaze poslije čega je tužilac stigao u Gemenu radi uzimanja uzoraka DNK.

Sirotište je zatvoreno i belgijski advokat porijeklom iz Konga Julienne Mpemba je u kućnom pritvoru i suočava se sa krivičnom prijavom zbog svoje uloge u slučaju jer je bila direktor ustanove “Tumaini”. Ona negira optužbe.

Pojedine porodice iz Belgije koje su usvojile djecu iz Konga su i tokom procesa usvajanja izražavale bojazan i da su im sada samo potvrđena strahovanja.

Belgijski sud tek treba da donese odluku o sudbini odvedene djece.

federalna.ba/Srna

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o