REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Dok su poslodavci prema anketi Zavoda za zapošljavanje optimističniji prema mogućnostima zapošljavanja, prognoze agencije Manpower pokazuje da se eksplozija zapošljavanje prisutna u posljednje dvije godine u Sloveniji polako stabilizuje. Razlog tome je što poslodavci ne mogu pronaći potrebne radnike, piše Dnevnik.

Poslodavci koji su bili uključeni u istraživanju zavoda za idućih pola godine predviđaju 3-postotni rast zaposlenosti i 31.200 radnih mjesta, od čega oko 20.000 novih, a ostalo zbog zamjene.

Tako bi se broj zaposlenih u Sloveniji povećao sa sadašnjih 644.600 na 664.000 radnika. Najviše ohrabruju prognoze za građevinarstvo, gdje se predviđa rast zaposlenosti od 10,4 odsto i u tzv. administrativnim i pomoćnim slabo plaćenim uslužnim djelatnostima (čišćenje, pakovanje, zaštita itd.) kao i u poslovanju s nekretninama.

Poslodavci će u sljedećih šest mjeseci najčešće tražiti radnike za jednostavne poslove u proizvodnji, vozače teških kamiona i traktora, prodavače, zavarivače i klesare.

Prema rezultatima istraživanja koje je sprovedeno u aprilu i maju ove godine, s nedostatkom odgovarajućih radnika suočeno je više poslodavaca nego u prošlom polugodištu, njih gotovo 46 odsto.

Problemi su posebno akutni u velikim preduzećima, gdje su kadrovski problemi prisutni kod gotovo 70 odsto poslodavaca, uglavnom u hotelima i restoranima, građevinarstvu, zdravstvu i socijalnoj pomoći, kao i tamo gdje je rad slabo plaćen i fizički zahtjevan.

Manje optimistično je istraživanje agencije Manpower, prema kojem rast zaposlenosti predviđa 11 odsto poslodavaca, dva posto planira manje zapošljavanje, a 85 odsto ne očekuje promjene. Najoptimističniji su poslodavci u prevozu, logistici i komunikacijama kao i u proizvodnji.

Tilen Prah, direktor agencije Kariera, kaže da je Slovenija nakon lanjskog snažnog rasta zaposlenosti na početku ove godine dostigla prirodnu stopu nezaposlenosti. ”Poslodavci koji nude bolje plate i radne uslove kradu radnike onima koji to ne mogu, čime se smanjuje rast zaposlenosti”, kaže Prah.

 

biznisinfo.ba

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o