blank

Uskoro naknade za borce mlađe od 57 godina

Pročitajte

Možda niste znali ali psi više vole vlasnike nego hranu

Prema najnovijem istraživanju psi su veoma požrtvovani i žele da pomognu svojim vlasnicima kada su ovi u...

Volkswagen Golf R Plus stiže sa više od 400 KS?

Volkswagen radi na još snažnijem Golfu R koji će nositi oznaku “R Plus” i trebao bi raspolagati...

Karačić: Mogli smo završiti sezonu

Trener Nogometnog kluba Široki Brijeg Toni Karačić smatra kako odluka Nogometnog saveza BiH o prekidnu sezone nije...

U sjedištu Vlade FBiH danas je održan sastanak federalnog ministra za pitanja boraca i invalida Salke Bukvarevića i saradnika sa ministrima i direktorima uprava za boračka pitanja.

Tema sastanka kojem su prisustvovali i predstavnici boračkih koordinacija Armije RBiH i HVO-a bila je implementacija federalnog Zakona o demobiliziranim braniocima i članovima njihovih porodica, kao i dosadašnje aktivnosti i rezultati u donošenju kantonalnih propisa koji će obuhvatili borce mlađe od 57 godina.

Također, razgovarano je o zapošljavanju djece šehida i poginulih branilaca, ali i demobiliziranih branilaca koji su radno sposobni, a nemaju posao, kao i o nizu drugih pitanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite koja je zajednička nadležnost Federacije i kantona.

Ministar Bukvarević i saradnici su izvijestili o implementaciji federalnog Zakona koji se primjenjuje bez ikakvih problema te da su 17.364 demobilizirana branioca podnijela zahtjev za ostvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu što se uklapa u procjene da će u prvoj godini primjene, odnosno do augusta ove godine, oko 20.000 branilaca podnijeti zahtjeve.

Pozvao je sve ministre da intenziviraju unošenje podataka u registar o tome šta je koji borac dobio i na kom nivou, podsjećajući da je to obaveza svih te jedini način da se dođe do onih boraca koji nisu nikada dobili ništa od države i institucija. Čestitao je Vladi BPK i resornom ministarstvu koji su prvi donijeli zakonsko rješenje i omogućili pravo na egzistencijalnu naknadu nezaposlenim demobiliziranim braniocima mlađim od 57 godina.

S tim u vezi ministar za boračka pitanja u Vladi BPK je kazao da je u ovom kantonu već stupio na snagu Zakon koji omogućava demobiliziranim braniocima da ostvare pravo na egzistencijalnu naknadu u iznosu od 4 KM po mjesecu učešća u Oružanim snagama, uz uvjete koji su definirani u tekstu Zakona. Dodao je i da je BPK prvi kanton koji je riješio ovo pitanje te da se nada da neće biti problema u primjeni u narednom periodu.

U Kantonu Sarajevo završena je javna rasprava na Nacrt zakona koji će također obuhvatiti sve demobilizirane branioce bez primanja sa ovog kantona, a koji su mlađi od 57 godina, pod uvjetima koji su propisani i u federalnom zakonu. Kazali su da trenutno obrađuju pristigle primjedbe te da uskoro očekuju usvajanje i početak primjene.

Ministar Čolaković je kazao da je u Zeničko-dobojskom kantonu u toku donošenje uredbe koja će omogućiti braniocima ovo pravo te da očekuje uskoro i njeno usvajanje. Prema njegovim riječima, za ove namjene u Budžetu kantona osigurano je 4,5 miliona KM te će se primjenjivati varijabilni koeficijent, koji će značiti da će naknada iznositi u rasponu od 3 do 7 KM, ovisno o broju demobiliziranih branilaca koji ostvare pravo. Novina u ovom kantonu jeste da će uvjeti biti drugačiji u odnosu na federalni zakon te će biti potrebno da branioci imaju 24 mjeseca učešća u Oružanim snagama i 24 mjeseca na birou za nezaposlene osobe.

Ministar za boračka pitanja u Vladi TK Amir Kulaglić je istakao da u ovom kantonu imaju značajan broj demobiliziranih branilaca, ali da su Budžetom osigurali 5,5 miliona KM za ovu najmenu te da je u toku izmjena zakonskog rješenja kako bi borci sa područja TK mogli ostvariti navedeno pravo. Očekivanja su da u martu Nacrt bude u pred zastupnicima u skupštinskim klupama.

Iz drugih kantona su kazali kako su u toku izmjene i dopune zakona o dopunskim pravima kako bi se pokušalo naći rješenje za borce.

Kada je riječ o zapošljavanju, ministar Bukvarević je pozvao sve ministre da udruže sredstva sa Federalnim zavodom za zapošljavanje koji je osigurao za ovu namjenu 6 miliona, i to 1,5 miliona KM za projekte zapošljavanja djece šehida i poginulih branilaca, a za zapošljavanje demobiliziranih branilaca 4,5 miliona KM.

Pozvao je ministre da upute pisma namjere prema Zavodu i zajedničkim snagama učestvuju u projektu. Naveo je i to da je u Budžetu Federacije BiH za 2020. godinu osigurano dodatnih 82 miliona KM za boračko-invalidsku zaštitu te da je to značajan iskorak u ovoj oblasti. Podsjetio je još jednom da je sramotno da se trenutno na biroima za nezaposlene nalazi 2.683 djece šehida i poginulih branilaca te da je to pitanje na kojem svi moraju zajedno i intenzivnije raditi jer je ova kategorija ljudi najznačajnija za sve što danas imamo, saopćeno je iz Kabineta ministra Bukvarevića.

blank
Više s weba

Najnovije

Možda niste znali ali psi više vole vlasnike nego hranu

Prema najnovijem istraživanju psi su veoma požrtvovani i žele da pomognu svojim vlasnicima kada su ovi u...

Volkswagen Golf R Plus stiže sa više od 400 KS?

Volkswagen radi na još snažnijem Golfu R koji će nositi oznaku “R Plus” i trebao bi raspolagati sa više od 400 KS.

Karačić: Mogli smo završiti sezonu

Trener Nogometnog kluba Široki Brijeg Toni Karačić smatra kako odluka Nogometnog saveza BiH o prekidnu sezone nije bila dobra.

Grupa Heaven potpisala eksluzivni ugovor sa Croatia Records i predstavila novu pjesmu (VIDEO)

Grupa Heaven je već dugi niz godina aktivna na BH muzičkoj sceni. Grupu čine: Vedran Tomičić - gitara...

Mobilni i spavanje – Nije najbolja kombinacija

Prema najnovijem istraživanjima gledanje u ekran mobilnog prije spavanja može izazvati depresiju, piše Daily Mail. Prema kineskim istraživačima plavo...

Možda vas zanima i ovo

blank