REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Općina Travnik i ove godine daje svoj doprinos i podršku obilježavanju godišnjice jedanog  od najvećih zločina u povijesti čovječanstva – genocida u Srebrenici, počinjenog prije 23 godine.

Travničani, kao i predhodnih godina, na Centralnom trgu, ispred Konzuma imaju priliku ovog utroka isrijede, u periodu od 11,00 do 17,00 sati kupiti cvijet Srebrenice, jedinstven simbol stradanja Bošnjaka, kazala nam je aktivistica brojnih društvenih i humanitarnih akcija Albina Brajić, koja je aktivno angažovana i u politici.

Općina Travnik i Udruženje “Gračaničko keranje” zajednički svake godine realizuju distribuciju „Srebreničkog cvijeta“ čijih11 bijelih latica simbolizira 11. juli, dan kada je zločin počinjen, bijela boja simbolizuje nevino stradale ljude, a zelena sredina nadu za mir, nadu da se takve strahote više nikada nikome ne dogode. Cvijet je nazvan „Cvijet – Sjećanje“ a izrađuju ga žene u Gračanici, članice Udruženje „Gračaničko keranje“, koje su ga dizajnirale 2011. godine. Tada je preko 15.000 cvjetova podijeljeno u gradovima širom BiH i van naše države.

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o