Naslovnica Vijesti BiH ZDK: Potpisani ugovori za podršku i prekvalifikaciju radne snage, te nabavku novih...

ZDK: Potpisani ugovori za podršku i prekvalifikaciju radne snage, te nabavku novih mašina (FOTO)

PODIJELI
FOTO: TNT.ba

Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona i Zlatko Jelić, ministar za privredu, danas su u sjedištu Kantona, potpisali ugovore sa 21 privrednim subjektom, a vezanim za podršku za prekvalifikaciju radne snage i nabavku novih mašina.

oglasi

“Vrijednost predloženih projekata je milion i 800.000 KM s tim da Vlada sufinansira od 500.000 KM, ove projekte. Otvorit će se nova 43 radna mjesta i u narednom periodu Ministarstvo privrede i Vlada, nastojat će da prave što povoljniji poslovni ambijent i da se otvaraju nova radna mjesta, a Ministarstvo privrede će ići sa prijedlogom budžeta za 2019. godinu u još većem iznosu da možemo subvencionirati naše privrednike i njihove projekte. Ukupan broj aplikacija je bio 28 s toga je komisija razmatrala sve aplikacije i 21 kompanija je uredno aplicirala i uspjela ispuniti zahtjeve iz Javnog poziva”, kazao je ministar privrede Zlatko Jelić.

Cilj poticaja, po riječima premijera Galijaševića, jeste jačanje konkurentnosti preduzeća sa područja ZDK.

“Mala i srednja preduzeća značajno doprinose liderskoj poziciji ZDK u izvozu, zahvaljujući kojoj je ovaj kanton postao kičma razvoja BiH. Nastojimo da ona budžetska sredstva za koja smatramo da trebaju ići za poticaje, mi ih dodjeljujemo na jedan transparentan nacčin preduzećima za koje smatramo da su profitabilna da će podići ekonomiju ZDK i to je pitanje kvaliteta, produktivnosti i prekrvalifikacije radnika” kazao je premijer Galijašević.

Jasmin Hotić je izvršni direktor firme ‘Zeni’ d.o.o. Tešanj, koja se bavi proizvodnjom radnih odjela. On ističe da su ovakvi projekti odlični jer su oni prilika da firme i manja preduzeća napreduju u svojim oblastima.

“Firma nije nikada aplicirala ovako nešto i ovo je prvi put i nama veoma znači, jer ćemo naše starije mašine uspejeti zamijeniti sa novim i svjetskim što će nam podići produktivnost za 30 posto i postat ćemo konkuretniji na našem tržištu i mjerit ćemo se sa svjetskim firmama”, kazao je Jasmin Hotić, izvršni direktor ‘Zeni’ d.o.o. Tešanj.

Mio Ćosić, vlasnik firme ‘Ćosić Promex’ iz Usore, već je 22 godine u svijetu biznisa. U svojoj firmi koja potpada u metalni sektor zapošljava 600 ljudi, od toga 200 u BiH, a ostali uposlenici se nalaze u Hrvatskoj.

“Vlada ZDK obzirom na sve probleme u državi, dobro funkcionira i nosi se sa izazovima. Ovaj današnji sastanak i potpora nama gospodarstvenicima je znak da Vlada jako pažljivo i brižno pokušava pospiješiti nas koji smo u borbi za opstanak i Kantonu i u državi BiH”, istakao je Ćosić.

Ukupna vrijednost ugovora je 500.000 KM.