VITEZ/ Mještani Kruščice jasno poručili da neće dopustiti izgradnju mini hidroelektrana

U zgradi Općine Vitez danas je održana javna rasprava za izdavanje prethodne vodne suglasnosti po zahtjevima GENNA d.o.o. Vitez za MHE „Kruščica 1“ i HIGRACON d.o.o. Sarajevo za MHE „Kruščica 2“.

Javnu raspravu organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK, a ulazak je bio dopušten za 50 osoba zbog aktualne epidemiloške situacije i propisanih mjera.

Mještani Kruščice jasno su poručili da neće dopustiti izgradnju mini hidroelektrana, da nisu sami u ovoj borbi pokazali su i predstavnici drugih udruženja, koja se bore za očuvanje rijeka u našoj zemlji.

– Rijeka je naše bogatstvo i dok jedna žena postoji u Kruščici neće moći napraviti elektranu. Mi ćemo leći na cestu, ginut ćemo do zadnje – rekla je mještanka Rasema Hidić.

Nakon višegodišnje borbe, u kojoj su prvenstveno žene iz Kruščice stale ispred radnih strojeva, zaustavile i spriječile izgradnju, a kasnije pokrenule i sudski proces, danas su ponovili kako je njihov stav ostao isti.

– Svoj život sam spremna dati. Branim rijeku za svoju unučad i djecu – poručila je Ekrema Hurem.

Franjo Tibold, liječnik u mirovini, također je došao podržati svoje sumještane.

– Ja živim tamo, pijem tu rijeku. Ljudi brane ono za što su njihovi roditelji za vrijeme rata dali krv. Govori se o davanju vodne suglasnosti da bi se moglo praviti nešto što uništava život, jer bez vode nema života. Voda i zrak su najbolje cjepivo za podizanje imuniteta čovjeka – rekao je Tibold.

Centralna.ba/FENA

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU