3.8 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

Vlada KS objavila popis plata po sektorima, za ispunjenje zahtjeva sindikata neophodno 115 miliona KM

Vlada Kantona Sarajevo za sutra je zakazala sastanak s predstavnicima sindikata uposlenika koji platu primaju iz budžeta KS jer, kako navode, cijene važnost socijalnog dijaloga i saradnje sa sindikalnim organizacijama.

Istaknuto je da je jasan stav Vlade KS da su razgovori o povećanju plata uposlenika koji je primaju iz budžeta KS neophodni, s obzirom na značajan porast troškova života.

U tom kontekstu, iz Vlade tvrde da je bitno navesti činjenice o prosječnim primanjima u Kantonu Sarajevo po sektorima za minuli rad, topli obrok, prijevoz, regres i ostale dodatke.

Tako navode iznos u osnovnom obrazovanju od 1.247,90 KM, srednjem obrazovanju 1.262,98 KM, ustanovama kulture 1.441,20 KM, ustanovama socijalne zaštite 1.201,06 KM, MUP-u 1.200,44 KM, upravi policije 1.625,28 KM, ministarstvima i službama KS 1.551,87 KM, te na Univerzitetu u Sarajevu 2.259,13 KM.

Iz Vlade naglašavaju da je za ispunjenje zahtjeva sindikata neophodno za plate i doprinose uposlenih izdvojiti dodatnih 115 miliona KM na godišnjem nivou u budžetu KS. Dodatno na to, Sindikat komunalne privrede traži povećanja plata u iznosu 20 miliona KM godišnje.

  (FOTO/VIDEO) Vatrometom i prigodnim programom ispraćen ramazan u Novom Travniku

– Odluka o uvećanju plata se ne može posmatrati odvojeno od konačnog ishoda predloženih izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH koje će, ukoliko budu usvojene u Parlamentu FBiH, polučiti katastrofalne posljedice po budžet Kantona Sarajevo – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU