Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Vlada KS podržala nabavku stacionarnih radarskih uređaja za potrebe MUP-a

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici podržala Projekt nabavke i proširenja sistema stacioniranih radarskih uređaja za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Upravu policije. 

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

“Osnovni cilj ovih stacionarnih radara jeste spašavanje ljudskih života, jer je, statistički gledano, zabilježeno značajno smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama na mjestima gdje su instalirani radari. Ovo je i vrlo vrijedan antikoruptivni alat koji objektivizira počinjeni prekršaj i odgovornost za počinjeni prekršaj. Postoji potpuna informatička uvezanost s Odjelom za videonadzor u MUP-u KS, čime je omogućeno efikasno prekršajno sankcionisanje. Prilikom implementacije ovog sistema, ja ću kao ministar predložiti da se prva tri mjeseca predvidi samo upozoravanje učesnika u saobraćaju na postojanje ovih uređaja, kako bi građani stekli svijest o njihovom postojanju i da bi se ostvario maksimalan preventivni efekt ovog alata”, naglasio  je ministar Katica, nakon usvajanja ovog značajnog projekta. 

Ovaj projekt Uprava policije i MUP KS realizirat će na osnovu Sporazuma Vlade KS i UNDP-a BiH, i to sredstvima iz kreditnog zaduženja u iznosu od 890.000 KM. 

Prednosti uspostavljanja ovog novog radarskog sistema ogledaju se u unapređenju sigurnosti saobraćaja u Kantonu Sarajevo, preventivnom djelovanju na učesnike u saobraćaju, mogućnostima ispisa podataka kod saobraćajnih nesreća, objektivnom načinu evidentiranja brzine, u činjenici da se policijski službenici koji su kontrolisali brzinu mogu prerasporediti i biti korisniji u rješavanju težih prekršaja. A omogućit će i isključivanje subjektivnosti i korupciju policijskih službenika, istovremeni nadzor više traka, više vozila i niz drugih prednosti. 

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Inače, ovaj projekt je usklađen sa strateškim ciljevima MUP-a KS i Strategijom Uprave policije 2018.-2021. godine, te Programom javnih investicija Kantona Sarajevo 2021.-2023. godina, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas