Vlada ZDK odobrila plan upisa na prvom doktorskom studiju Lingvistike na UNZE-u

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Plan upisa studenata u prvu godinu Trećeg ciklusa studija, studijski program Doktorski studij iz Lingvistike na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici (UNZE) u akademskoj 2021/2022. godini.

Ovo je prvi put da UNZE pokreće Doktorski studij iz Lingvistike. Utvrđena je i upisna kvota studenata za taj studijski program, prema Elaboratu koji je ranije utvrđen na Vladi i Skupštini ZDK. Radi se o upisu osam redovnih-samofinansirajućih studenata Lingvistike.

– To je studij koji podrazumijeva više jezika, koji se izučavaju na Filozofskom fakultetu u Zenici. Nakon ovoga, oni mogu pokrenuti procedure realizacije samog doktorskog studija – istakao je ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta ZDK prof. dr. Spahija Kozlić, koji je sjednicom rukovodio kao premijer po ovlaštenju, umjesto odsutnog premijera Mirnesa Bašića.

Prema prijedlogu Ministarstva za rad, socijalnu politiku u izbjeglice utvrđen je i Program obilježavanja „Dječije nedjelje“ u ZDK za 2021. godinu, za što su odobrena i sredstava u iznosu od 15.000 KM. Najveći dio aktivnosti, 5. oktobra, bit će realiziran u OŠ “Meša Selimović” u Zenici.

Usvojen je i prijedlog Odluke o uvećanju sredstava u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu Ministarstvu privrede za 400.000 KM.

(FENA) E.F.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU