Volkswagen pod istragom zbog prvoaprilske šale

Sada se pokušava utvrditi šta je u stvari bila istina i kako je sve to uticalo na vrijednost dionica kompanije.

Volkswagenova ideja o preimenovanju brenda u SAD navodno je bila šala, a sudeći po reakcijama i ne previše uspješna. U svakom slučaju uzdrmala je tržište, a to znači da se moglo uticati na nedopustiv način na poslovanje kompanije.

Naime, Volkswagen se zbog svoje šale sa promjenom imena u Voltswagen našao pod istragom američke Komisije za hartije od vrijednosti, sa sumnjom da je šala mogla uticati na cijenu dionica, piše njemački Špigl.

Detalji su nepoznati, ali je kompanija potvrdila kako je američka agencija zaista zatražila određene informacije od Volkswagenove američke podružnice, kao i da se obavezala na punu suradnju.

Podsjećamo, debakl je započeo par dana prije 1. aprila, kada je njemačka kompanija u Sjedinjenim Državama “slučajno” objavila saopštenje u kome se navodi da će promijeniti ime.

Dan kasnije, Volkswagen je “osvježio” logo i profile na društvenim mrežama, a potom i izdao novo saopštenje na temu promjene imena u kome se navodi kako je sve bilo šala.

Međutim, šteta je već bila načinjena, a “promjena imena” uzrokovala je rast vrijednosti dionica za 12,5%. Sada se pokušava utvrditi šta je u stvari bila istina i kako je sve to uticalo na tržišna kretanja.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU