Volkswagen premijerno prikazao novi Polo model

Polo sada još više liči na Golf.

Volkswagen Polo je jedan od najznačajnijih modela u historiji proizvođača iz Wolfsburga. Za skoro pola vijeka postojanja, prodato je preko 18 miliona primjeraka ovog vozila.

Redizajn aktualne, šeste generacije usliedio je nakon četiri godine prodaje, a Volkswagen se potrudio da koliko-toliko modernizuje spoljašnjosti i unutrašnjost automobila.

volkswagen premijerno prikazao novi polo model

Zahvaljujući prvim fotografijama koje su dospjele na Internet dan uoči premijere, već smo se upoznali s glavnim novinama na modelu za 2021.

Volkswagen je restilizirao i prednji i zadnji dio vozila, po ugledu na Golf 8. Tu su prije svega nova LED dnevna svjetla, zatim redizajnirana maska i prednji branik, dok su pozadi promijenjena stop svjetla i također redizajniran branik.

volkswagen premijerno prikazao novi polo model

Novost je i da je ime modela ispisano na sredini vrata prtljažnika, tik ispod velikog VW amblema, što smo već mogli da vidimo kod Golfa 8, ali i na novim modelima Škode i Seata.

Promjene su značajne i u unutrašnjosti vozila. U bogatijim paketima ekran multimedijskog sistema sada je dijagonale 9,2 inča, a po ugledu na redizajnirani Tiguan i Arteon, uveden je novi komandni panel klima-uređaja.

Digitalna instrument tabla sada je standardni dio opreme, pa klasični analogni satovi u modelu Polo odlaze u prošlost. U jeftinijim verzijama automobila nalazi se 8-inčni displej, a u skupljim onaj dijagonale 10,25 inča.

Bazični Polo za pogon koristi 1.0-litarski atmosferac s 80 KS (59 kW) i 93 Nm, uparen s 5-brzinskim manualnim mjenjačem.

Slijedi 1.0 TSI turbo-benzinac, u varijantama s 95 ili 110 konjskih snaga. U slabijem je 7-stepeni DSG s duplim kvačilom dostupan kao opcija 6-brzinskom mjenjaču, a u jačem je standardni dio opreme.

volkswagen premijerno prikazao novi polo model

Očekivano, dizelaša više nema u ponudi, ali za one koji bi da uštede na gorivu tu je 1.0 TGI s pogonom na komprimovani prirodni gas. Ova verzija raspolaže s 90 KS (66 kW) i 160 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

U vrhu ponude kao i do sada je Polo GTI, ali će njegova premijera biti održana na ljeto.

Volkswagen je najavio da će osvježeni Polo u europske prodajne salone stići do kraja godine, do kada će biti poznate i cijene.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU