Volonteri Crvenog križa FBiH i KS-a odali počast ubijenoj djeci Sarajeva (VIDEO)

Volonteri Crvenog križa Federacije BiH i Kantona Sarajevo su obilježavanje Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca – 8. maj, započeli polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Sekretar Crvenog križa Kantona Sarajevo Enaida Višo je najavila brojne aktivnosti za Nedjelju/Tjedan CK.

– Organizirat ćemo akcije darivanja krvi, a dijelit ćemo i pakete pomoći socijalno ugroženim porodicama – kazala je ona.

Bit će podijeljeni i topli obroci iz kuhinja Crvenog križa, organizirat će socijalne i usluge kućne njege.

Crveni križ će, kazala je ona, nastaviti s pružanjem podrške zdravstvenom sistemu u procesu vakcinacije, te podsjetila da su to učinili kada je u Zetri organizirana masovna vakcinacija građana.

Najavila je da od ponedjeljka, 10. maja, ponovno počinje masovna vakcinacija, te da će se volonteri CK uključiti u pružanju podrške građanima i zdravstvenim radnicima.

Predsjednica mladih Crvenog križa Federacije BiH i predsjednica mladih CK Općine Centar Džana Kapić, kaže da se mreža mladih volontera povećava, to znači, da ih ispunjava i čini sretnim pomaganje drugima.

– U današnjem vaktu kada možemo doprinijeti zajednici, općini, kantonu, Federaciji BiH broj volontera se povećava – kazala je ona.

Podsjetila je da se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca – 8. maj, obilježava u znak rođenja Anri Dinana (Henry Dunant), osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i prvog dobitnika Nobelove nagrade za mir. Ujedno, ovim datumom počinje Nedjelja/Tjedan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koja traje do 15. maja.

Navela je da će svaki kanton 8. maj obilježiti posebnim aktivnostima: organizirat će niz online edukativnih radionica i kampanja o diseminaciji, vršit će se distribucija markica Crvenog križa i organizirati radionica za certifikaciju volontera iz prve pomoći, a značajnu podršku u informatičkoj opremi za uspostavu komunikacijskih centara dobit će svih deset kantonalnih organizacija CK.

– Neprocjenjivo je iskustvo koje volonteri stiču radeći u različitim uvjetima, bilo da su to poplave, migracije, zemljotresi, pandemija. Naši volonteri se nisu bojali, izlazili su na teren, kupovali artikle, i bili na usluzi starijim i nemoćnim osobama – naglasila je Kapić.

Najavila je i puštanje prve mobilne aplikacije Crvenog križa FBiH o prvoj pomoći, koja bi trebala olakšati pružanje prve pomoći laicima, ali i onim koji su već prošli određene edukacije prve pomoći. Aplikacija će biti dostupna svim građanima i mogu je preuzeti već sutra.

Tokom rada na terenu, volonteri nailaze na svakakve scene, ali najviše empatije imaju prema djeci, zato su danas i došli da odaju minutom šutnje, učenjem Fatihe, počast na ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Svjetski dan Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca – 8.maj, ove godine se širom svijeta prigodnim aktivnostima obilježava pod motom “Zajedno smo nezaustavljivi” (Together we are unstoppable).

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU