Vranić s direktorima bolnica – Dogovorena koordinacija KCUS-a i Opće bolnice

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić razgovarao je s direktorima dviju bolničkih ustanova u Kantonu te je dogovorena koordinacija između Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Opće bolnice, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Sastanku su prisustvovali generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i direktor Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” Ismet Gavrankapetanović.

Analizirani su bolnički kapaciteti u ovim ustanovama te su direktori iznijeli podatke o broju kreveta, opreme i kadra koje te ustanove imaju na raspolaganju. Iskazane su i potrebe za dodatnom opremom i kadrom, koje će u skladu s planiranim finansijskim sredstvima, biti razmatrane na idućoj sjednici Vlade Kantona.

Dogovoreni su predstavnici – infektolozi iz ovih ustanova, koji će predvoditi trijažu u prijemno-trijažnom centru koji će biti formiran u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata. Infektolozi iz KCUS-a i Opće bolnice će u ovom centru predvoditi trijažu za pacijente oboljele od Covida koji se upućuju na hospitalizaciju iz Covid-ambulanti domova zdravlja Kantona Sarajevo.

Ministar Vranić je s predstavnicima bolničkih ustanova dogovorio i dostavljanje potrebnog broja vakcina radi organizacije vakcinacije preostalih zdravstvenih radnika jer bi se time uštedilo vrijeme, neophodno da provedu u brizi za pacijente.

Iz kantonalne pres-službe podsjećaju u saopćenju da je ranije održan sastanak i s predstavnicima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Javne ustanove Domovi zdravlja, kada je također analizirano stanje u zdravstvenim ustanovama te postignut operativni dogovor o koordinaciji primarne zdravstvene zaštite sa sekundarnom i tercijarnom u smislu zbrinjavanja Covid-pacijenata.

Zaključeno je da su Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, kao i sve ostale zdravstvene ustanove u Kantonu, spremne za četvrti val epidemije, s tim da je upućen i apel građanima Kantona da shvate ozbiljnost situacije i u skladu s tim poštuju sve higijensko-epidemiološke mjere koje su na snazi.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU