WHO – Broj slučajeva COVID-19 i preminulih u svijetu smanjen za 10 posto

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je globalni broj novih slučajeva zaraze koronavirusom i preminulih od posljedica COVID-19 nastavio padati tokom posljednje sedmice, a procjenjuje se da je zabilježeno 3,3 miliona novih infekcija i oko 55.000 smrtnih slučajeva, manje za po 10 posto, prenosi Anadolija. 

Prema podacima WHO-a najveći pad broja novih slučajeva COVID-19 zabilježen je na Bliskom istoku, zapadnom Pacifiku i u Americi.

WHO je prvi put sredinom septembra konstovao značajno smanjenje broja na četiri miliona novih slučajeva, pri čemu je pad zabilježen u svim područjima svijeta, prvi put nakon duže od dva mjeseca.

Sve regije zabilježile su pad smrtnosti od više od 15 posto, osim Evrope, gdje je broj umrlih bio sličan kao i prošle sedmice i Afrike, gdje je došlo do povećanja za oko 5 posto. U Aziji je broj umrlih smanjen za gotovo četvrtinu.

WHO je upozorio da će s ulaskom sjeverne hemisfere u zimu vjerojatno doći do novih skokova broja slučajeva COVID-19. Bolest se lakše širi zimi jer ljudi provode više vremena u zatvorenom prostoru.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU