WHO: U svijetu prošle sedmice 4,5 miliona novih slučajeva Covida, 68.000 umrlih

Broj novih globalno prijavljenih slučajeva Covid-19 “izgleda da raste” u posljednja dva mjeseca, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO je prošle sedmice izvijestio o više od 4,5 miliona novih slučajeva i 68.000 novih smrtnih slučajeva u svijetu, što je neznatno povećanje u odnosu na više od 4,4 miliona slučajeva i 66.000 smrtnih slučajeva prijavljenih prethodne sedmice.

Ukupni globalni broj slučajeva sada iznosi više od 211 miliona, a ukupan broj smrtnih slučajeva premašuje 4,4 miliona, prema sedmičnom epidemiološkom ažuriranju WHO -a.

Čini se da je broj novih globalnih slučajeva sada stabilan, nakon povećanja od sredine jula, napominje WHO u izvještaju.

Svijet je maju vidio porast globalnih slučajeva, prema WHO -u, ali epidemije koje su djelimično uzrokovane visoko prenosivom varijantom Delta dovele su do porasta broja slučajeva u mnogim zemljama u posljednja dva mjeseca.

Sjedinjene Američke Države prijavile su prošle sedmice najveći broj novih slučajeva – 1,02 miliona, što je povećanje od 15 posto u odnosu na prethodnu sedmicu, a slijede Iran, Indija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Brazil, prenosi CNN.

Zapadni Pacifik i Amerika zabilježile su najveći porast broja novozaraženih, od 20 posto odnosno osam posto. Jugoistočna Azija i istočni Mediteran izvijestili su o smanjenju infekcija, dok su u drugim regijama zabilježeni stagnirajući slučajevi, navodi WHO.

Povećanje broja slučajeva u regiji zapadnog Pacifika djelimično je uzrokovano sve većom epidemijom Delta soja u Australiji. U posljednjoj sedmici dnevni broj novih zaraza više je puta dosegao nove vrhunce, nadmašivši prethodni rekord iz augusta prošle godine.

Infekcije se također povećavaju na Novom Zelandu, uprkos tome što je država uvela karantin u cijeloj zemlji nakon što je prošle sedmice potvrdila samo jedan slučaj koronavirusa koji se prenosi lokalno. U srijedu je izvijestila o 62 nova slučaja, čime se ukupan broj slučajeva epidemije povećao na 210.

Posljednjih dana dužnosnici i u Australiji i na Novom Zelandu predložili su promjenu pristupa u suočavanju s Covidom-19, od pokušaja iskorjenjivanja virusa do eventualnog učenja življenja s njim.

U svom sedmičnom izvještaju WHO je primijetio da je pojava zabrinjavajućih varijanti Covid-19, uključujući visoko prenosivu varijantu Delta, naglasila potrebu povećanja vakcinisanja, kao i važnost očuvanja javnog zdravlja i socijalnih mjera.

(FENA) B.D.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU