WHO upozorio na uvođenje obavezne vakcinacije protiv COVID-19

Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu u utorak je upozorio na uvođenje obavezne vakcinacije protiv COVID-19, istovremeno tražeći bolju zaštitu djece među kojima je veliki broj zaraženih.

Evropa se bori s valom pandemije, dok je WHO registrovao 120.000 smrtnih slučajeva zaraze COVID-19 od 23. novembra i upozorio na pola miliona smrtnih slučajeva do marta 2022.

Regionalni direktor WHO za Evropu Hans Kluge izjavio je da obavezna vakcinacija treba biti “apsolutno posljednja opcija, i primjenila bi se samo u slučaju kada se sve ostale opcije iscrpe”.

Regionalni ured WHO također je naglasio da se broj zaraženih “među svim dobnim grupama povećao, dok je najviša stopa zaraze trenutno uočena kod dobne grupe od pet do 14 godina”.

– Nije neuobičajeno danas uočiti dva do tri puta višu incidencu među djecom nego među prosječnom populacijom – izjavio je Kluge na konferenciji za novinare.

Dodao je da se zdravstveni rizici šire izvan dječije populacije te naglasio da djeca riskiraju širenje zaraze u krugu porodice, prenosi AP.

FENA

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU