Srijeda, 4 kolovoza, 2021

Za liječenje boraca 1,5 milion KM, a lani utrošena dva miliona…

Federalna Vlada usvojila je prošlog mjeseca program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida Domovinskog rata s kriterijima raspodjele s pozicije “tekući transferi pojedincima – za pomoć u liječenju boraca”, utvrđenih budžetom FBiH za 2019. godinu u iznosu od 1,500.000 KM, te program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida Domovinskog rata s pozicije “tekući transferi neprofitnim organizacijama – transfer za sufinanciranje troškova pokopa i vjerskih obreda pripadnika braniteljskih populacija”, utvrđenih u budžetu FBiH za 2019. godinu u iznosu od 400.000 maraka, piše Večernji list BiH.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Pomoć za liječenje

Sredstva za pomoć u liječenju bit će raspodijeljena preko jednokratne novčane pomoći na osnovi javnog poziva koji raspisuje federalni ministar za pitanja boraca i invalida Domovinskog rata, a koji će biti objavljen u dnevnim novinama i web-stranici Federalnog ministarstva. Opći kriteriji za raspodjelu sredstava su težina i priroda bolesti, visina sredstava potrebna za pojedinačno liječenje i hitnost slučaja, a posebne kriterije za raspodjelu donosi federalni ministar.

Pravo sudjelovanja za pomoć u liječenju imaju fizičke osobe koje pripadaju kategoriji boračkih populacija, ratni vojni invalidi i članovi njihove uže obitelji, članovi obitelji poginulih boraca, razvojačeni borci i članovi njihove uže obitelji. Za ovu namjenu prošle godine utrošena su dva miliona maraka. Zaključno s 31. decembra 2018. godine, Ministarstvo za pitanja boraca i invalida Domovinskog rata zaprimilo je 6123 zahtjeva za dodjelu jednokratne novčane pomoći u liječenju pripadnika boračkih populacija, od čega je za 4285 zahtjeva odobrena pomoć za liječenje, dok je utvrđeno da 1838 zahtjeva nije moglo biti uzeto u razmatranje jer nisu ispunjeni uvjeti iz javnog poziva. Za odobrene zahtjeve utrošeno je 1,999.497,50 KM te je ostalo neutrošeno 502,50 maraka.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Troškovi pokopa

Pravo na pomoć u sufinanciranju troškova pokopa i vjerskih obreda pripadnika boračkih populacija, za što je u ovoj godini predviđeno 400.000 KM, imaju sve fizičke osobe koje pripadaju kategoriji boračkih populacija (RVI i članovi njihove uže obitelji, članovi uže obitelji poginulih boraca, razvojačeni borci i članovi njihove uže obitelji). Cilj tog programa je pomoć u sufinanciranju ovih troškova u slučajevima kada nije ostvarena pomoć po istoj osnovi od drugog državnog tijela, institucije ili pravne osobe, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Sredstva će biti dodjeljivana mjesečno u visini 1/12 raspoloživih proračunskih sredstava tijekom godine, a na osnovi pojedinačnih zahtjeva podnesenih tijekom 2019. u skladu s javnim pozivom. Prema podacima Ministarstva, lani su ukupno odobrene 1624 jednokratne novčane pomoći u sufinanciranju troškova pokopa i vjerskih obreda u ukupnom novčanom iznosu od 649.800 maraka. Predviđena sredstva za 2019. za ove dvije stavke za 750.000 KM su manja nego lani.

vecernji.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas