Za Plavu vodu biće prekopano 800 parcela: Radovi počinju naredne godine

Stvoreni su preduslovi da se nastavi druga faza izbora izvođača radova po pravilima EBRD-a, rekao je Ernad Granić, direktor JP RV Plava voda Travnik za Oslobođenje.

”Realizacija projekta Plava voda odvija se na relativno zadovoljavajućem nivou. Stvoreni su preduslovi da se nastavi druga faza izbora izvođača radova po pravilima EBRD-a. Već je izabrana kuća koja će vršiti nadzor radova. Sljedeći korak je da se održe sastanci sa firmama koje su prošle pretkvalifikaciju za izvođača radova. Radi se o četiri inostrane kompanije”, izjavio je za Oslobođenje Ernad Granić, direktor JP Regionalni vodovod Plava voda Travnik.

RADOVI U 2022.

Granić je napomenuo da je otežavajuća okolnost to što obnavljaju dokumentaciju, a da je dobra vijest što bi sredstva iz CEV banke trebala biti dostupna uskoro, te što su stvoreni preduslovi za pokretanje procesa rješavanja imovinskopravnih odnosa, odnosno eksproprijacije zemljišta.

– Preduzeće će se, čim prikupi sve potrebne dokumente, obratiti nadležnim službama općina Travnik, Novi Travnik i Busovača, te Grada Zenice koji provode te procese. Radi se o 50 kilometara, ako se uzmu glavni vod i odvojci vodovoda, o više od 800 parcela. Na sreću, 70 posto tog zemljišta je državna imovina. Proces bi trebao ići brzo. Podigli smo agilnost u svim općinama i gradovima koji su u projektu, da se to što prije završi, kako bi u tim službama bili pripremljeni da proces počnu maksimalno efikasno. Dobra vijest je da je Komisija završila tehničku evaluaciju ponuda za projekat FOPIP, to jest za grant od SIDA, gdje bi svaka od četiri općine, Travnik, Busovača, Novi Travnik i Zenica, trebala dobiti po 500.000 eura. Očekuje se narednih dana da se završi i otvaranje finansijskih ponuda, da se sazna izvođač koji će voditi projekat, rekao nam je Granić.

Projekat finansiraju EBRD i CEB sa po 11 miliona eura, a tu je i grant od pet miliona KM od švedske SIDA

Prvi čovjek ovog javnog preduzeća izrazio je nadu da će izbor izvođača radova biti završen početkom 2022. godine, a potom i procedura vezana za projektovanje, kako bi radovi na terenu počeli u prvoj polovini naredne godine.

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sastali su se u Zenici i razmijenili informacije o aktivnostima u ovim lokalnim zajednicama, kao i o izazovima sa kojima se susreću u svom radu. Među više tema o kojima su razgovarali najznačajnije mjesto zauzima implementacija projekta Plava voda.

– Grad Zenica i Općina Travnik zajedno učestvuju u realizaciji projekta Plava voda. Upoznat sam s tim da su u završnoj fazi aktivnosti polaganja trase. Sada slijedi postupak eksproprijacije, kao i procedura izbora rukovodstva JP Regionalni vodovod Plava voda d. o. o. Travnik, rekao je Kasumović.

Dodao je kako je s načelnikom Travnika usaglasio određene stvari, da je napravljena uža lista firmi koje su se javile na tender za izvođača radova.

DUGOGODIŠNJI SAN

– Sve četiri kompanije koje su ušle u uži izbor su međunarodne kompanije. Trebaju dostaviti glavni projekat i finansijsku ponudu. U međuvremenu je završeno snimanje trase, koja se mijenjala kako bismo mogli krenuti u eksproprijaciju zemljišta. Ove sedmice bi eksproprijacija trebala početi u svim općinama – Travniku, Busovači i Novom Travniku i gradu Zenici, učesnicima projekta. Očekivanje nas dvojice kao prvih ljudi Travnika i Zenice je da će do kraja godine ili početkom iduće početi izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda. Želja Zeničana za Plavom vodom traje od kraja sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Projekat se polako privodi kraju, kazao je Kasumović.

Podsjetimo, projekat finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB) sa po 11 miliona eura, a tu je i grant od pet miliona KM koji je obezbijedila Švedska razvojna agencija (SIDA).

Riječ je o prvom regionalnom (međukantonalnom) vodovodnom sistemu na ovom području, ali i Bosni i Hercegovini, a uspješna realizacija ovog projekta trebala bi poslužiti kao model i za druge regionalne projekte, kako iz oblasti vodosnabdijevanja, tako i iz drugih segmenata poput vodoprivrede i zaštite okoliša.

Oslobodjenje portal

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU