Za šest institucija kulture od značaja za BiH dodijeljeno 712.900 KM

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić potpisao je danas ugovore o sufinansiranju šest institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu: Zemaljskog muzeja, Historijskog muzeja BiH, Umjetničke galerije BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH i Kinoteke BiH.

Ugovore su s ministrom potpisali direktori i predstavnici ovih javnih ustanova.

 Za sufinansiranje njihovog rada, iz budžeta KS za ovu godinu je izdvojeno ukupno 712.900 KM.

– Iznos dotacija za ove ustanove je ostao isti kao i prethodnih godina i pored umanjenja budžeta KS, kao i specifičnih okolnosti u kojima smo našli usljed pandemije koronavirusa. To je bila odluka Vlade KS, a nadam se da će i državni nivo vlasti, kao i FBiH i Republika Srpska, dati svoju maksimalnu podršku ovim institucijama, jer one predstavljaju kulturnu baštinu svih nas – istakao je ministar Avdić.

Zamjenica direktora Zemaljskog muzeja Andrijana Pravidur podsjetila je da se ovih šest ustanova  godinama suočavaju s nizom problema finansijske prirode, zbog neriješenog pravnog statusa. Kazala je da će sredstva dodijeljena ovoj ustanovi biti iskorištena za nastavak infrastrukturnih radova, kao i za isplatu plata radnicima.

Od navedenog iznosa sredstava za šest institucija, Zemaljskom muzeju je dodijeljeno 300.000 KM, Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u BiH 104.500 KM, Historijskom muzeju BiH 86.800 KM, Umjetničkoj galeriji BiH 81.000KM, Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 70.600 KM, te Kinoteci BiH 70.000 KM, saopćila je Služba za protokol i press KS.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU
[td_block_7 modules_on_row="" show_date="none" show_com="none" show_review="none" show_excerpt="none" show_audio="none" show_btn="none" show_cat="none" show_author="none" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiNTAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ==" sort="" category_id="_related_cat" modules_gap="5" all_modules_space="15" image_floated="" video_popup="" show_vid_t="none" excl_show="none" meta_info_align="" art_btn="10px 0px 0px 0px" modules_category="image" hide_audio="yes" pag_space="15" f_title_font_size="20" f_title_font_line_height="1.2" f_title_font_weight="500" mc1_tl="12" m6f_title_font_size="eyJwaG9uZSI6IjE3IiwiYWxsIjoiMTYifQ==" m6f_title_font_line_height="eyJwaG9uZSI6IjEuMiIsImFsbCI6IjEuMiJ9" m6f_title_font_weight="eyJwaG9uZSI6IjcwMCJ9" time_ago_txt_pos="yes" time_ago_add_txt="prije" limit="6" time_ago="yes"]